Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget stoppar selfie-reflexen

2015 — det var året när dödsföraktande flyktingar gjorde gemensam sak med en etikettsbrytande elit på Nobelfesten. De bara måste bevara sina unika ögonblick med en selfie.

I begynnelsen såg människan att det var gott — med funktionen vändbar kamera på mobilen. Varde duckface och stoneface i ett ungdomligt flöde av självförhärligande selfies. Och det vart genombrott för selfiepinnen 2014. Och, sannerligen, ingen känner väl att självporträttkulturen sviktade 2015?

Halas alltid fram

Under året finns otal bevis för att vem som helst, i vilken ålder som helst, i vilka situationer som helst knäpper av en selfie. Som en astronaut på rymdpromenad. Eller en påve kringgärdad av nunnor. Eller en malmöit vid ett stormrytande Öresund.

– Bilden har blivit väldigt mycket viktigare. Människor vill förmedla något med bilden. Nuförtiden tas selfies ofta för att uttrycka själva situationen, till exempel att man är ute och tränar. Förut handlade det mer om att bara ta en selfie och miljön runt omkring var inte så viktig, säger Anders Gerestrand, adjunkt i medieteknik vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på sociala medier.

Viktig livlina

Flyktingkrisen har bjudit på otaliga exempel på hur viktig en selfie kan vara. Människor som riskerat livet i sjöovärdiga flytetyg stapplar i land på en grekisk ö — och plockar direkt fram mobilen ur ett vattentätt skydd. Anhöriga långt borta måste ju veta att det gick bra. Sedan selfies från färjor, gränspassager och slutdestination.

Styrkan i selfiesuget ledde till etikettsbrott på Nobelfesten härförleden. Trots mobilförbudet tog hundratals deltagare selfies i Blå hallen. Inget kunde stoppa professorer, näringslivstoppar, politiker och andra från att föreviga sitt deltagande i festernas fest.

I år blev det känt att kung Carl Gustaf infört mobilförbud på kungliga partyn. Gästerna ombeds lämna kvar sina mobiler i garderoben. Hade selfie(o)vanan gått över styr?

Livsfarliga egon

I en parallell värld översvämmas nätet av guider om den perfekt kreativa selfien. Ljus, skuggor, accessoarer, bildutsnitt, speglar — allt måste beaktas.

Det bör också noteras hur farligt selfiemissbruk kan vara. Spanska myndigheter har förbjudit selfiebilder under Pamplonas berömda tjurrusning. I Ryssland gick inrikesdepartementet i somras ut med en varningskampanj. Ta inte självporträtt med mobilen på järnvägsräls, vid ett stup eller med en handgranat, löd budskapet sedan "dussintals" ryssar mött en selfierelaterad död.

Vad är drivande i selfiekulturen: Ett intresse för det egna jaget eller att man bara gör som alla andra?

– Det är väl frågan om vad som är hönan och ägget. Vi formas av den värld vi lever i och samtidigt påverkar vi världen i en viss riktning, svarar Anders Gerestrand.

Hur som haver — 2015 var inget undantag i vår tids fixering vid jaget.

Bakgrund: Selfiens milstolpar

Fenomenet att ta självporträtt med mobiler får en rejäl skjuts 2010 då flera tillverkare börjar med kameralinser på både bak- och framsidan. Därmed blir det möjligt att se bilden i skärmen samtidigt som den tas av den som håller i kameran (därav "selfie"), ensam eller med andra.

Time Magazine tar 2012 upp fototrenden och 2013 utser Oxford Dictionaries "selfie" till årets ord sedan dess popularitet ökat enormt på kort tid.

När USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron 2013 deltar i en selfie under minnesceremonin för Nelson Mandela handlar många rubriker om opassande självfotografering. Bilden tas av Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Ännu mer sprids den stjärnspäckade selfie som tas med Ellen DeGeneres mobil på Oscarsgalan 2014, med bland andra Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Brad Pitt, Meryl Streep, Julia Roberts och Kevin Spacey. Samma år får selfiepinnen sitt stora genomslag.

Om något har gjort starkt intryck 2015 så är det flyktingarnas selfies från sina vådliga färder undan krig och förtryck.