Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget personligt åtal - men stort krav mot godset

 
Striderna i Taxinge
Visa alla artiklar

Åklagaren yrkar på att Taxinge gods ska betala en kvarts miljon i företagsbot. Men varken Jan eller Per Fimmerstad åtalas personligen.

Hösten 2012 avverkades en mängd träd längs Taxingeån, inom strandskyddszonen och delvis på mark klassad som nyckelbiotop.

– Jag bedömer att nyckelbiotopen i stort sett är ruinerad på alla naturvärden, sade Staffan Dackman på Skogsstyrelsen då till LT.

Dessutom skadades två järnåldersgravfält när tunga fordon kördes över dem. Cirka 75 procent av gravarna fick körskador, visade en utredning från oktober 2012.

En långdragen polisutredning inleddes och härom dagen lämnade så åklagare Helena Eckerrot Flodin in ett åtal till Södertälje tingsrätt.

Åtalet gäller två brott: brott mot områdesskydd, enligt miljöbalken, och fornminnesbrott, enligt kulturminneslagen.

Hon yrkar att bolaget Taxinge gods ska betala 250 000 kronor i företagsbot och att ett sörmländskt skogsföretag ska betala 50 000 kronor.

Åklagaren skriver att företrädare för Taxinge gods, Per Fimmerstad och Jan Fimmerstad, har ”låtit utföra” den förbjudna avverkningen längs ån och också ”anvisat hur virket skulle transporteras ut”. En företrädare för det sörmländska skogsföretaget har, enligt åklagaren, utfört avverkningen på uppdrag av Taxinge gods och ”med tunga fordon låtit transportera ut virket genom att köra igenom området med fornlämningarna”.

Helena Eckerrot Flodin är säker på sin sak.

– Jag hade inte väckt åtal om jag inte hade sett fram emot en fällande dom, säger hon.

Såväl Per som Jan Fimmerstad har tidigare delgivits misstanke om brott och polisutredningen gav stöd för att åtala dem personligen för brott mot områdesskydd.

Helena Eckerrot Flodin valde ändå att inte göra det. Hon har, säger hon till LT, prövat om ett åtal är påkallat ur allmän synpunkt. Hennes bedömning är att så inte är fallet.

Per Fimmerstad är inte förvånad.

– Det var väl ungefär vad jag hade förväntat mig. Det är skönt att konstatera att jag rimligen inte har gjort mig skyldig till något brott. Jag har aldrig bett någon köra sönder gravkullar. Huruvida något är sönderkört får expertis avgöra, säger han. 

Advokat Pia Björstrand är ombud för Taxinge gods och för Jan Fimmerstad.

– Min klient förnekar brott. Inställningen är att man har agerat som privatpersoner och att företaget inte alls har varit inblandat.

Pia Björstrand förklarar att hennes klient inte var medveten om nyckelbiotopen vid ån och att gravfälten var dåligt skyltade.

– Man har inte velat åsamka skada – tvärtom har man velat göra området finare.

Rättegången i tingsrätten hålls den 21 och 22 april.

Jan Fimmerstad själv vill inte ge någon kommentar.

Mathias Jonsson [email protected]