Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget ministersvar om Seyfo

Flera regeringar har erkänt folkmordet de senaste dagarna. Men den svenska regeringen tvekar fortfarande. Och LT får inget svar från utrikesministern.  

På fredag är det minnesdagen av folkmordet i Osmanska riket, Seyfo.

Flera regeringar i Europa har tagit chansen att erkänna händelserna som folkmord, så som den svenska riksdagen gjorde 2010. Då de rödgröna med hjälp av några moderater, tvingade fram ett beslut emot regeringen och utrikesminister Carl Bildts önskan. Det blev rabalder, Turkiets ambassadör kallades hem bland annat.

Men trots att statsminister Stefan Löfven inför valet sa att en ny regering skulle erkänna folkmordet,då det trots allt väger tyngre när regeringen erkänner än om riksdagen gör det, och då många har haft stora förhoppningar, har inget hänt.

När LT söker utrikesministern Margot Wallström får vi inget svar. I stället är det hennes pressekreterare Erik Boman som hör av sig. 

På LT:s fråga till utrikesministern: ”när kommer regeringen eller utrikesministern att erkänna folkmordet?” blir hans svar så här:

– Så här ser regeringen på det: ”Det är viktigt att minnas också de mörkaste kapitlen i vår europeiska historia, och visa respekt för alla dem som föll offer för dessa övergrepp. Det var ett fruktansvärt övergrepp på ofattbart många människor. Hur en regering juridiskt ska benämna och förhålla sig till historiska massövergrepp, är en fråga som UD gör en översyn av.” 

Det uteblivna erkännandet har gett starka reaktioner. 

–Det är helt sjukt. Man säger en sak i opposition och en annan i regeringsställning, säger Vahagn Avedian, talesperson för Armeniska riksförbundet till TT.

– Frankrike har gjort det och Tyskland nyligen. Varför skulle inte den svenska regeringen kunna göra det, och nu vore ett ypperligt tillfälle, säger Avadian, som tror att det är rädsla för Turkiets reaktioner som ligger bakom.

En folkmordskonferens inleddes i Armeniens huvudstad Jerevan i onsdags, den avslutas i morgon med en ceremoni på hundraårsdagen för det man anser vara starten för folkmordet. Stats-och regeringschefer från flera länder deltar, dock inte från Sverige. Sverige representeras av den svenske ambassadören i Armenien.