Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen toa eller rinnande vatten för byggarbetare

Skyddsombudet Tomas Kullberg är oroad efter en inspektion av rivningen vid betongfabriken i Nykvarn.– Det finns risk att det här blir ett nytt Glasberga, säger han.

Annons

Ett anonymt tips gjorde att två skyddsombud från fackförbundet Byggnads åkte till Nykvarn och Strängbetongs gamla fabriksområde. De upptäckte flera brister i arbetsmiljön, men hade svårt att reda ut vem som var ansvarig. På området pågår rivning för att runt 150 bostäder ska kunna byggas.

I går morse var Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud, på plats. När LT träffar honom är han bekymrad.

– Det här området kan bli en följetong med många olika företag inblandade, också utländska.

Är det bättre med svenska företag, tycker du?– Jag ska villigt erkänna att det finns svenska företag som inte sköter sig. Men de har mer kunskap om vår lagstiftning. Utländska företag har andra normer. Just här arbetar killar från Rumänien som inte vet vilka krav de kan ställa.

Tomas Kullberg drar paralleller till Glasberga sjöstad, området i Södertälje som i slutet av förra året fick den mindre smickrande utmärkelsen ”årets sämsta bygge” av facktidningen Byggnadsarbetaren.

– Glasberga är stort, med flera olika byggnationer och företag samtidigt. Alltför många har inte skött sig vad gäller personalutrymmen och säkerheten för de anställda.

Tomas Kullberg ser redan likheter i Nykvarn. Fem olika bolag är inblandade i rivningen. Mest folk på plats har ett rumänskt bolag, vars sex man håller på med så kallad lättrivning av till exempel innerväggar och ventilation.

Förutsättningarna är dock inte de bästa.

– Personalutrymmena är under all kritik. Det finns inget rinnande vatten och ingen toalett. Personalen ska åka iväg för att gå på toa, fast det gör de ju inte.

Bristen på belysning är en annan sak som Tomas Kullberg har slagit ner på, liksom arbetsmetoderna.

– Fabriken är som ett skal. Det är stora lokaler, och väldigt mörka.

– De river lite här och var. Det är farligt med allt material som ligger överallt.

Han saknar en rad dokument, men tills på måndag är han lovad bland annat en rivningsplan, en riskanalys och en fullvärdig arbetsmiljöplan. Samtidigt ska han få besked om hur problemen med personalutrymmen och belysning ska lösas. Han väntar också på mer information om villkoren för de rumänska byggjobbarna.

– Den ansvarige har varit väldigt förstående. Det här är ett stort projekt, så man kan förstå att han vill lösa problemen på ett bra sätt, säger Tomas Kullberg, som också hoppas på hjälp från Nykvarns kommun.

– Kommunen måste sätta ner foten och ställa krav. Ingen vill ha ett Glasberga till.