Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ställs till svars för katten Majas död

Polisutredningarna om tjänstefel och djurplågeri i fallet med katten Maja, som lämnades att svälta ihjäl, har lagts ned.

Annons

Fallet med katten Maja som lämnades att svälta ihjäl när matte hamnade på sjukhus, väckte stor uppståndelse tidigare i somras. Både Södertälje katthem och en god man hade så snart de fick kännedom om ärendet förgäves försökt få hemtjänsten på Södertälje kommun att låsa upp dörren.

Se också:  Matte till sjukhus – då svalt Maja ihjäl

Polisens djurskyddsgrupp upprättade två anmälningar gällande djurplågeri och tjänstefel. Många privatpersoner lämnade också in anmälningar. Båda förundersökningarna har nu lagts ned.

– Vi gjorde ett intensivt utredningsarbete med många förhör och hämtade hem intyg och journalanteckningar från veterinär, berättar Pernilla Markström, chef för polisens djurskyddsgrupp, som under ledning av åklagare utredde anmälan om djurplågeri.

Se också:  Kommunen efter katten Majas död: "Har brustit i informationen"

Utredningen kunde dock inte peka på en specifik person som kunde åtalas som misstänkt för brott och en kommun kan inte åtalas.

Pernilla Markström konstaterar att det över huvud taget är svårt att få fällande domar när det gäller djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.

– Det är oftast djurägaren som är misstänkt och djuren kan ju inte prata, säger hon.

Även utredningen om tjänstefel har lagts ned. LT har inte kunnat nå ansvarig utredare vid polisen.

Se också:  Efter Majas död – kommunen om sitt agerande

Annons