Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ska behöva stå ut med hot

Liberala ungdomsförbundets ledning berättar om hur medlemmar mordhotats efter att deras politiska förslag skapat rubriker i riksmedier. Det är inte okej

Ungdomsförbunden har ofta verklighetsfrånvända politiska förslag. De kan väcka både löje och ilska. Som vuxna kan vi förfäras över vilken prioritering som görs av vilka frågor man anser viktiga. Men vi har också som vuxna ett ansvar för hur vi refererar denna politiska debatt och att sätta den i ett sammanhang. Vi kan inte behandla ungdomsförbunden på samma sätt som riksdagspartierna.

I ett ungdomsförbund ska de ideologiska gränserna testas. ”Jaha, vi är för friheten att välja sitt eget liv. Men hur långt sträcker sig den rätten?”.

Det är en debatt som bör bejakas och självklart också granskas och ifrågasättas. Men om man använder unga politikers testande av sina vingar för att skapa klick och rubriker måste man också tänka på konsekvenserna med tanke på det tonläge vi har i dagens debatt.

Det betyder inte att den som väljer att mordhota ungdomar kan skylla på medierna. Den personen har helt och hållet ansvar för sina handlingar.

För inte så länge sedan var det Centerpartiets ungdomsförbund som var i hetluften för provocerande idéer om legalisering av cannabis och för sin antifackliga inställning.

Sverigedemokraterna kapade helt banden med sitt ungdomsförbund, ett synnerligen extraordinärt agerande som handlade om partiets behov av att ha makten över ungdomsförbundet mer än att man ogillade deras åsikter.

Socialdemokraternas ungdomsförbund och Grön ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund, blev kritiserade nyligen för att samordna aktiviteter med våldsbejakande Revolutionär kommunistisk ungdom.

Hur ska moderpartierna agera gentemot sina ungdomsförbund? Det är naturligtvis stor skillnad på politiska idédiskussioner och att samarbeta med våldsbejakande organisationer.

De politiska idéerna måste få flyga högt och ibland galet medan nolltolerans bör råda för odemokratiska metoder i alla dess former. Det är genom detta man lär sig, både demokratins villkor och vad som politiken bör reglera och inte.

Om unga människor med ett politiskt engagemang utsätts för hat och hot redan i denna utforskande fas finns risken att många blivande talanger väljer bort sitt politiska engagemang.

Det har vi knappast råd med. De flesta partier brottas med rekryteringen, att vara politiker är inte längre samma hedersuppdrag det en gång var. Så även om ungdomsförbunden är helt fristående organisationer så har moderpartierna stort intresse av att värna alla som engagerar sig.

Att granskas av medier och andra ingår också i den politiska skolningen, men att acceptera hat och hot är aldrig okej, oavsett om man är ny eller veteran inom politiken.