Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen fäster notis vid rapporten – precis som förväntat

Södertälje kommuns ledord sedan flera år är "Mer än förväntat". Det måste förstås som att kommunen och dess medarbetare ska leverera, och det med råge.

Men ett sådant motto hänger naturligtvis också på vilka förväntningarna är. Och ibland är det på förhand givet att det snarast är "Precis som förväntat" som ansvariga tjänstemän och politiker ska leverera.

Det gäller exempelvis när Södertälje nu ska anta en strategi för hur vård- och omsorgsboenden ska drivas.

Inför beslutet har en gedigen utredning kring vård- och omsorgsboenden gjorts. Den dissekerar grundligt antalet platser i dag, hur demografin och behoven ser ut att bli den närmaste framtiden, vilka boenden som finns i dag, om fastigheterna där boendena finns är ägda av kommunen eller externa aktörer och om själva verksamheten sker i privat regi eller i kommunens egen. Och man bedömer risker med olika alternativ.

Utredningen är en källa till kunskap för den som vill lära mer kring hur denna del av äldreomsorgen fungerar. Och om vad befolkningen vill ha. Den konstaterar att det "finns en samhällstrend som pekar på att medborgarnas förväntningar på välfärden ökar. Fler fria val i samhället och ökad individualisering är drivande faktorer bakom denna trend." Och utredaren räknar med att kraven på valmöjligheter kommer att öka framöver.

Utredningen analyserar den forskning som finns kring skillnader i äldrevård mellan offentlig och privat regi grundligt. En forskning som är något spretig, men där privata utförare ofta hamnar högre vad gäller kvalitet.

Utredningen är en källa till kunskap för den som vill lära mer kring hur denna del av äldreomsorgen fungerar.

Dessutom finns ekonomiska beräkningar med, bland annat framgår att snittpriset för en plats på kommunens enda äldreboende som drivs på entreprenad, Oxbackshemmet, ligger på 1 800 kronor per dygn jämfört med 2 000 kronor för de boenden som drivs i egen regi.

Och så listas de aktörer som Södertälje har avtal med för att köpa platser när de egna boendena, plus Oxbackshemmet, inte räcker till. Samt att man redogör för de äldreboenden som byggts eller är på väg att byggas i Södertälje av privata aktörer – där Attendos nyöppnade i Hovsjö är ett.

Den utvecklingen, intresset från privata aktörer att etablera sig och därmed tillskottet av platser, betecknas som positiv.

Rapporten är objektivitet i sin renaste form. Fördelar och nackdelar, risker och möjligheter finns med. Utan skygglappar.

Men som grund för ett politiskt beslut i det rödgröna Södertälje är den helt irrelevant. När kommunstyrelsen ska ta beslut om kommande vård- och omsorgsboende är förslaget att boendet uppförs av kommunen och drivs i kommunens egen regi.

Precis som förväntat.