Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ingen av dem har varit vidare haj på det här”

En professionell knarkodling, eller två amatörer som testade sig fram och misslyckades med det mesta? Försvarsadvokaterna gav en annan bild efter knarktillslaget i Hagaberg.

Annons

Åklagaren målade upp bilden av en professionell knarkodling i villan i Hagaberg.

Om polisen inte slagit till i slutet av november hade odlingarna kunnat ge cirka 120 kilo cannabis hävdade hon i åtalet, och skrev att framställningen var yrkesmässig.

I fredags inleddes tingsrättsförhandlingarna, och i går tisdag var det de båda misstänkta männens tur att ge sin bild av vad som hänt.

Och även om båda erkänt sig skyldiga till brott så var det en bild som skilde sig rejält från åklagarens.

De bådas advokater argumenterade hårt för att brottet inte skulle betraktas så allvarligt som åklagaren vill. Och inledningsvis verkar de ha fått i alla fall lite gehör.

I åklagarens stämningsansökan beskrevs odlingen som yrkesmässig, men det påståendet har åklagaren tvingats backa från.

Advokaterna menar tvärtom att männen försökt och försökt, men inte lyckats särskilt bra.

– Ingen av dem har varit vidare haj på det här, säger Marthin Högsten, som företräder en av männen.

De båda är i femtioårsåldern och skrivna i Solna. Ingen av dem har dömts för något annat än småförseelser tidigare och båda advokaterna menar att deras klienter helt saknar kriminellt nätverk. Däremot har de båda använt cannabis, och båda var inne i en period med dagligt missbruk när knarkodlingen startade.

Från början ska de båda ha hyrt huset i Hagaberg för ett musikprojekt.

Åklagaren menar att de framställt drygt 18 kilo cannabis, och att det fanns sticklingar som kunnat bli totalt 120 kilo till. Men enligt advokaterna var det bara drygt 840 gram av de 18 kilona som hade bevisat högt innehåll av den aktiva substansen THC.

En stor del var till exempel mögliga växtdelar som låg i sopsäckar och skulle slängas.

Och att de sticklingar som fanns hade kunnat bli färdiga plantor fanns det ingen risk för i och med att en av männen själv vände sig till polisen och avslöjade odlingen, menade hans advokat. De båda männens advokater motsatte sig också att deras klienter skulle fortsätta vara häktade.

– Min klient gick själv till polisen. Att han skulle återuppta odlingen – uteslutet, att han skulle påverka utredningen – uteslutet, att han skulle fly – med tanke på att han har sambo och barn – uteslutet, säger advokaten Patric Lindblom.

Efter en kort paus beslutade tingsrätten att de båda männen ska sitta häktade fram till domen avkunnas. Det ska ske klockan 11 fredagen den 19 februari.

Knarktillslaget i Hagaberg

Strax före nio på morgonen den 10 november förra året slog polisen till mot

en villa i Hagaberg. Detta efter att en av de båda männen som hyrt villan

gått till polisen och berättat om den cannabisodling som försiggick där.

Männen, som båda är i 50-årsåldern och skrivna i Solna, greps och häktades misstänkta för grovt narkotikabrott.

I slutet av januari väckte åklagaren åtal mot de båda. Förhandlingen inleddes i fredags.