Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen asbest i luften på kraftvärmeverket

Avfall som används till bränsle på Söderenergis kraftvärmeverk, visade sig innehålla asbest. Nu ska bristerna vara åtgärdade och leveranserna i gång.

Efter att Igelsta kraftvärmeverk i november upptäckte asbest i leveranser med avfallsbränsle, stopp-ades flera leverantörer från att lämna avfall på kraftvärmeverket.

– Leverantörerna har nu skärpt sina egna kontroller och förbättrat sina kvalitetstillsyner så vi har sett att leverantörerna bättrat sig, säger Jan-Erik Haglund

på Söderenergi.

Leveranserna kontrolleras även fortsättningsvis och det krävs också handlingar som visar att leverantörerna kollar sitt egna material innan leveransen.

– Vi ser att leverantörerna har bättrat sig och att det inte finns något asbest i det som kommer in.

Söderenergi har också kontrollerat luften i de egna lokalerna.

– Vi har genom en mätkonsult kontrollerat luften i anläggningen där vi hanterar bränsle och tittat i dammet som legat med avfallsbränslet och inte hittat några spår av asbest i arbetsmiljön, säger Jan-Erik Haglund.

Det är just om asbesten hamnat i luften som det skulle kunna påverka de anställdas hälsa, men materialet ska alltså inte

ha kommit ut i andningsluften.

– Vi känner oss trygga med att asbesten inte har spridits vidare och att de anställda inte har drabbats, säger Jan-Erik Haglund.