Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen asbest i luften på kraftvärmeverket

Avfall som används till bränsle på Söderenergis kraftvärmeverk, visade sig innehålla asbest. Nu ska bristerna vara åtgärdade och leveranserna i gång.

Annons

Efter att Igelsta kraftvärmeverk i november upptäckte asbest i leveranser med avfallsbränsle, stopp-ades flera leverantörer från att lämna avfall på kraftvärmeverket.

– Leverantörerna har nu skärpt sina egna kontroller och förbättrat sina kvalitetstillsyner så vi har sett att leverantörerna bättrat sig, säger Jan-Erik Haglund

på Söderenergi.

Leveranserna kontrolleras även fortsättningsvis och det krävs också handlingar som visar att leverantörerna kollar sitt egna material innan leveransen.

– Vi ser att leverantörerna har bättrat sig och att det inte finns något asbest i det som kommer in.

Söderenergi har också kontrollerat luften i de egna lokalerna.

– Vi har genom en mätkonsult kontrollerat luften i anläggningen där vi hanterar bränsle och tittat i dammet som legat med avfallsbränslet och inte hittat några spår av asbest i arbetsmiljön, säger Jan-Erik Haglund.

Det är just om asbesten hamnat i luften som det skulle kunna påverka de anställdas hälsa, men materialet ska alltså inte

ha kommit ut i andningsluften.

– Vi känner oss trygga med att asbesten inte har spridits vidare och att de anställda inte har drabbats, säger Jan-Erik Haglund.