Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingemar såg säkert vårtecken i Hölö

– Nu får vi döpa om den här dagen till lärkans dag! Det tycker Ingemar Eriksson i Hölö, som på tisdagen såg och hörde årets första lärkor.

Annons

Det var på en promenad i solen i närheten av Stafs gård som Ingemar Eriksson såg fyra fåglar intill vägen. När de flög upp drillade två av dem.

– Då förstod jag att det var lärkor. Sedan såg jag säkert 10-15 stycken, så nu har vi vår! berättar en upprymd Ingemar på telefon till LT.

– Förra året, som också hade en mild vinter, såg jag de första 15:e eller 17:e mars. Så det här är tidigt! Det är nog nästan rekord för mig.

Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog är dock inte lika upprymd.

– Det är ganska normalt att se lärkor så här års, säger Didrik Vanhoenacker på museet.

Lärkor, starar och tofsvipor är några av alla ”väderflyttare” som övervintrar i Norra Europa och tar sig norrut så fort vädret tillåter. Blir det kallare kan lärkan snabbt dra sig längre söderut igen.

De fåglar som övervintrar i Afrika är mer inställda på att flyga norrut ett visst datum. De första ”långflyttarna” väntas till våra breddgrader i andra halvan av april.

– Lärkor äter allt möjligt, som vegetabilier och småkryp, så för dem kan de vara värt att vara först på plats på till exempel en solig åker. Ger man sig ut och lyssnar finns det goda chanser att höra lärkans drill just nu, berättar Vanhoenacker, som dock själv inte hört årets första lärka än.