Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Inga partier utom SD kan fira”

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Bara SD har riktig anledning att vara nöjda med valresultatet, menar statsvetaren Jenny Madestam.

När siffrorna från rösträkningen började rulla ut i går kväll var det få som hade anledning att vara glada.

Statsvetaren och Södertäljebon Jenny Madestam bevakade Socialdemokraternas valvaka i Stockholm för norsk television.

– Socialdemokraterna är väl nöjda att de ligger över 30 procent, de och Vänsterpartiet är väl lite halvnöjda. Det kommer att bli en rödgrön regering i minoritet. Men det ser ut som att det egentligen inte är några partier utom Sverigedemokraterna som kan vara riktigt nöjda, säger hon.

Hon var under kvällen inte särskilt överraskad över hur siffrorna såg ut.

– Fi ser ut att inte komma in och det är väntat utifrån de mätningar som har varit. Man vet att de blir överrepresenterade i valundersökningar och att SD blir underrepresenterade.

Några överraskningar för dig?

– Det är väl att SD ser ut att göra ett så extremt bra val. Det var nog få som hade trott att det skulle bli så här bra.

Vad tror du det beror på?

– De tycks ha tagit mycket från Moderaterna. Moderaterna har drivit en generös linje i migrationspolitiken, det är nog en del väljare som är missnöjda med det. Sen finns det en ganska stor grupp väljare som är missnöjda och upplever att det politiska etablissemanget inte förstår deras verklighet.