Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför tak över huvudet-garanti för Södertäljes hemlösa

Annons

Socialnämnden beslutade den 2 april om riktlinjer för bistånd till boende. Där framgår det att det inte gäller någon ”tak över huvudet-garanti i Södertälje”.

Jag föreslog att socialnämnden tvärtom ska utreda förutsättningarna för en garanti, vilket inte vann gehör.

Anmäl text- och faktafel

Vänsterpartiet anser att det inte ska finnas hemlösa utan tak över huvudet i kommunen.

Vänsterpartiet vill driva en social bostadspolitik där kommunen stöttar med fler sociallägenheter för personer som en övergångslösning till eget boende. Telge bostäder och privata hyresvärdar behöver upplåta fler lägenheter med sociala kontrakt. Fler billiga hyresrätter behöver byggas.

Den grupp som har allra svårast att få bostad är missbrukare och psykiskt sjuka. Skyddande och lågtröskelboenden bör byggas ut. Kommunens egna interna missbruksboenden räcker inte till vilket leder till många dyra externa placeringar och till  ett prognostiserat underskott på över nio miljoner kronor för 2019.

Av sociala och humanitära skäl ska ingen hemlös lämnas utan tak över huvudet, socialpolitiken ska vara det yttersta skyddsnätet.

Ale Friberg

ersättare för Vänsterpartiet i socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare