Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför skolval för grundskolebarn

Södertälje är på väg att inför skolval för grundskoleelever. – Det är något vi efterfrågat i många år, säger David Winerdal (KD), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Annons

På utbildningsnämndens möte på tisdagen informerades ledamöterna om att utbildningskontoret vill byta från basplacering, till relativa närhetsprincipen. Beslut i frågan tas dock på nästa nämnd.

– Det är för att få en bättre och annan ordning på valet till grundskola, en mer flexibel ordning, förklarar nämndens ordförande Elof Hansjons (S).

Det nya systemet innebär att föräldrar (och barn) förväntas att göra ett aktivt val av skola genom en tjänst på kommunens hemsida. Sen fördelas platserna efter en relativ närhetsprincip, så som många andra kommuner gör redan i dag.

–En statisk basplacering lär inte fungera då trycket i centrum är stort och där nya bostäder byggs och gränserna blir nya. Men det nya systemet lär fortfarande få nöjda, och missnöjda, elever. Men vi tror på nytt ett tydligt regelverk, menar Elof Hansjons.

–Det är en valfrihetsreform som vi gillar, och som vi haft med i vår budgethemställen i flera år. Det är alltid glädjande när vår politik blir verklighet, även om det nu lyfts fram som ett majoritetsförslag, menar Winerdal. Ett skolval av den här typen skapar engagemang, precis som vi vill.