Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Influensan är här – liknar svininfluensan

Nu är årets influensa här.– Vi har 200 fler diagnostiserade fall än för en vecka sedan, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

Influensa finns alltid på någon plats på jorden. Till Sverige kommer influensan under vinterhalvåret och ett skäl är att viruset sprids lättare i torr och kall luft än

i varm och fuktig luft. Utbrotten varar från sex till sexton veckor.

– Det är svårt att säga när toppen infaller men jag skulle tippa inom ett par veckor. Vi kan bara se resultatet av de prover som tas och fler ligger nog hemma i stugorna, säger Åke Örtqvist.

Årets influensa liknar den så kallade svininfluensan från 2009 men är nu en helt vanlig säsongsinfluensa.

– I år har framförallt 40–65-åringar drabbats och en liten del har blivit svårt sjuka och får antingen intensivvård eller andningsbehandling. Sedan drabbas så klart små barn och även de som inte haft influensa sedan 2009 och inte är skyddade, säger Åke Örtqvist.

Influensaviruset smittar ofta genom luften, som när någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Det kan också smitta via saker som fått droppar av viruset på sig. Influensa smittar lättare inomhus, till exempel på bussar, skolor, förskolor och arbetsplatser.

– De bästa sätten att skydda sig är att undvika att bli hostad i ansiktet samt att vara noga med handhygienen. Tvätta dig när du kommer hem eller till jobbet. Under tiden du rör dig, till exempel på bussen, låt bli att ta dig i ansiktet, till exempel klia dig i ögat för att inte tillföra eventuell smitta från en yta du har tagit på.

Vanligtvis smittar influensa som mest dygnet innan symptom uppstår. Man kan alltså smitta andra utan att veta om att man är sjuk. Man är även smittsam i fem till sju dagar efter det att sjukdomen har brutit ut.

– Det går fortfarande att vaccinera sig mot influensa. Även om influensan liknar svininfluensan är vaccinet av en helt annan sort än den som kunde ge narkolepsi så man behöver inte vara orolig, säger Åke Örtqvist.

Tiden från att du har blivit smittad tills du blir sjuk är kort, en till tre dagar. Den som insjuknar får ofta runt 39–40 graders feber i tre till fem dagar. Efter fem till sju dagar är den svåraste delen av influensan oftast över, men det är vanligt att vara trött i ett par veckor till.

– Om hög feber inte går ner efter tre till fem dygn eller går ner och sedan börjar stiga igen ska man söka vård. Samma sak om man får andningsbesvär.

Antibiotika hjälper inte mot influensa, eftersom influensa orsakas av virus.

– Det är viktigt att vila, gärna med huvudet högt, och dricka mycket – vad som helst går bra, även glass. Man kan ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel. Vid behov även avsvällande nässprej, halstabletter eller hostmedicin, säger Åke Örtqvist.

Symptom och förebyggande

Symptom för influensa:

Börjar ofta plötsligt.

Matt i kroppen.

Ont i musklerna.

Hög feber och huvudvärk.

Trött och frusen.

Halsont och torrhosta.

Snuvig.

Röda ömmande ögon.

Ont bakom bröstbenet.

Dålig aptit och uttorkning är vanligt.

Små barn kan få diarré, illamående, kräkningar och magont.

Undvik smittan:

Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.

Använd gärna handsprit.

Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.

Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Undvik smitta andra:

Samma som ovan plus att:

Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse.

Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge du har feber.

Källa: Vårdguiden