Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Infekterad strid om Moraån fortsätter: "Gäller att hitta en lösning som passar alla"

 
Striden om Moraån
Visa alla artiklar

En genomgång av kulturhistorien kring den så omdebatterade dammen i Moraån i Järna är klar.
– Nu gäller det att hitta en lösning som passar alla, säger Sofia Andersson på länsstyrelsen.

Striden om dammarna i Moraån i Järna kan sägas handla om natur mot kultur. Åtgärder för att släppa upp havsöring och andra fiskar förbi fördämningen vid väg 57 har beskrivits i ett par studier.

Nu finns också en kulturhistorisk beskrivning av dammiljön.

– När man gör ett större ingrepp – bygger nytt eller förändrar miljön – måste man ta hänsyn till både natur och kultur, säger Sofia Andersson på länsstyrelsens enhet för kulturmiljö.

Konflikten står i första hand mellan intresseorganisationen Sportfiskarna – som har hotat med ”den hårda juridiska vägen” för att få bort fördämningen – och Moraåns vänner som tillsammans med Järna hembygdsförening vill bevara vattenspegeln och kulturlandskapet.

I den kulturhistoriska rapporten förordas ett av tre aktuella förslag. Detta förslag innebär ett så kallat inlöp längs dammens norra strand – en strömfåra bakom en uppbyggd vägg där fisken kan vandra. I övrigt bevaras vattenspegeln.

I de andra förslagen skapas en åfåra av olika längd. Enheten för miljöskydd arbetar vidare med frågan.

– Moraån är ett prioriterat ärende för länsstyrelsen i år, säger Sofia Andersson.