Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Infekterad strid om Moraån fortsätter: "Gäller att hitta en lösning som passar alla"

Artikel 5 av 29
Striden om Moraån
Visa alla artiklar

En genomgång av kulturhistorien kring den så omdebatterade dammen i Moraån i Järna är klar.
– Nu gäller det att hitta en lösning som passar alla, säger Sofia Andersson på länsstyrelsen.

Annons

Striden om dammarna i Moraån i Järna kan sägas handla om natur mot kultur. Åtgärder för att släppa upp havsöring och andra fiskar förbi fördämningen vid väg 57 har beskrivits i ett par studier.

Nu finns också en kulturhistorisk beskrivning av dammiljön.

– När man gör ett större ingrepp – bygger nytt eller förändrar miljön – måste man ta hänsyn till både natur och kultur, säger Sofia Andersson på länsstyrelsens enhet för kulturmiljö.

Konflikten står i första hand mellan intresseorganisationen Sportfiskarna – som har hotat med ”den hårda juridiska vägen” för att få bort fördämningen – och Moraåns vänner som tillsammans med Järna hembygdsförening vill bevara vattenspegeln och kulturlandskapet.

I den kulturhistoriska rapporten förordas ett av tre aktuella förslag. Detta förslag innebär ett så kallat inlöp längs dammens norra strand – en strömfåra bakom en uppbyggd vägg där fisken kan vandra. I övrigt bevaras vattenspegeln.

I de andra förslagen skapas en åfåra av olika längd. Enheten för miljöskydd arbetar vidare med frågan.

– Moraån är ett prioriterat ärende för länsstyrelsen i år, säger Sofia Andersson.