Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Industrisektorn säger nej till avtalsbudet

- Jag misstänker att det främst är frågan om bemanningsföretagen som spökar i avtalsrörelsen, säger AstraZenecas IF Metall-ordförande Anders Larsson.

På söndagskvällen sa både arbetsgivare och fack inom industrisektorn nej till det bud som de opartiska ordförandena förhandlat fram (inte ett medlarbud, medling kommer eventuellt senare).

Budet innehöll 2,4 procents lönelyft på 18 månader. Industriavtalet används som en likare för övriga sektorer och den fortsatta avtalrörelsen.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe ansåg att budet var på tok för högt. IF Metalls ordförande Stefan Löfven hade begärt 2,6 procent på ett år men kräver även att frågan om bemanningsföretag ska ingå i avtalet.

Metalls inställning är att arbetsgivarna missbrukar lagen om anställningsskydd (LAS) genom att ena dagen säga upp folk på grund av arbetsbrist för att kanske redan nästa dag ta in nya anställda (eller de tidigare) via bemanningsföretag.

- Det anser vi också. LAS görs till ett problem det aldrig varit, när vi tvärtom kunnat lösa situationer på olika vis. Sedan kan jag tycka att 2,4 procent med framtung profil på 18 månader är ett väl snålt bud, säger Anders Larsson.

Scanias Metallordförande Johan Järvklo har inga kommentarer till budet.

- Jag avvaktar vad som händer centralt. Det är ändå det som avgör hur vi sedan agerar på lokal nivå, säger Järvklo.