Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Individens behov är helt centralt

Äldreomsorgens utmaningar är stora. Att enbart stirra på antalet platser på äldreboenden är att göra det enkelt för sig.

Vi lever längre och allt fler blir allt äldre. Den demografiska utvecklingen kommer att fortsätta.

Nu genomför Sveriges television en granskning av äldrevården i landet. Det är en gedigen genomgång, även om presentationen – som så ofta – handlat mer om kvantitet än kvalitet. Bland annat larmar man om att antalet platser på äldreboenden minskat drastiskt – var fjärde plats har försvunnit – sedan millennieskiftet. Och konstaterar att kommunernas tro på att hemtjänsten och vård i hemmet alltid är ett bättre alternativ många gånger är en övertro.

Under de hyggligt värdeladdade rubrikerna ”De satsar mest och minst på äldreboenden” samt ”Här ska du bo för att (eller inte) få äldreboende” kan var och en kolla hur det står till i den egna kommunen vad gäller hur stor andel av dem som är 80 år och äldre som bor på ett äldreboende. För Nykvarns kommun är andelen 14,7 procent, och i Södertälje är den 9,7 procent. Vill man göra det enkelt för sig kan man konstatera att Nykvarn ligger långt före Södertälje på detta område.

Men att värdera äldreomsorg utifrån en sådan lista går inte. Den ger bara ett hörn av en större bild.

Exempelvis vet vi att Nykvarn är den kommun i landet som har lägst andel invånare som passerat 80 år. Det spelar roll. Blott 2,6 procent av kommuninvånarna har fyllt 80, jämfört med exempelvis Södertäljes 3,8.

En anledning är att många äldre Nykvarnsbor valt att flytta från kommunen när de inte längre orkar med sin villa och vill bo i lägenhet. Nykvarn har haft få större lägenheter – även om det är på väg att förändras när flerfamiljshus har byggts och är på väg att byggas på flera platser i kommunen.

Frågan om hur äldreomsorgen blir bäst handlar inte om att låta pendeln svänga mellan platser på äldreboende eller vård i hemmet. Det handlar först och främst om att vara lyhörd för de äldres (och deras anhörigas) behov.

Det är givet, och socialtjänstlagen slår fast detta, att kommunerna ska se till att personer med ett stort omsorgsbehov har rätt till en plats på ett särskilt boende. Men det är också givet att människor som vill så långt det är möjligt ska få bo kvar i sitt egna hem.

Oavsett hur många 80-plussare som bor i kommunen.