Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inblick i Peter Dahls universum: "Jag tror att han kommer att tycka om det här"

Från vardagsrummet till det barocka. Så har Peter Dahl själv sammanfattat sin motivvärld. Men på Sven-Harrys konstmuseum stiger konstnärskapet nu fram i många fler nyanser, också via modellvärlden Carabanien.

Ibland har det legat i garaget, någon gång i gillestugan men alltid i bostadens största rum. Peter Dahls Carabanien omfattar omkring 30 000 tennsoldater, byggnader, träd, fällbroar, fartyg, lyftkranar, teatrar och en underjordisk spioncentral.

Modellerna var från början det ensamma barnets. Peter Dahl började bygga som sexåring när han och familjen på grund av kriget tvingades bosätta sig i Sverige på riktigt. Han hade berövats sin farmor i Oslo och en tidig paradisvärld, senare skildrad i målningen "Min farmor hus" från 1990 som Peter Dahl har behållit själv. Nu skimrar den som en av höjdpunkterna på Sven-Harrys konstmuseum i Stockolm.

"Peter Dahls världar" heter utställningen, med ett mini-Carabanien i första rummet, återuppbyggt av sonen, Christoffer Dahl som också är utställningens curator.

Självklar del

Under hans uppväxt var Carabanien en självklar del av faderns vardagsrum.

– Pappa gick till jobbet, till ateljén när han målade, när han var hemma satt han och höll på med sina leksaker. Göt tennsoldater. Under några år var jag med aktivt, jag är också en kejsare i den där världen, men som de flesta andra började jag göra andra saker så småningom, men det gjorde inte min pappa.

Dagen före intervjun har sonen rullat runt Peter Dahl, numera rullstolsburen, i utställningen. Även om konstnären lider av en demenssjukdom minns han sina målningar och han kommer också att närvara på vernissagen.

– Jag tror att han kommer att tycka om det här, säger Christoffer Dahl och visar trippelsjälvporträttet som Peter Dahl gjorde 2016.

Här har fadern målat sig själv i rullstol sittande framför sitt eget dubbelsjälvporträtt i vardagsrumsmiljö.

Fri på riktigt

Vardagsrummet och krogen är återkommande motiv, men det är bara i Carabanien som Peter Dahl har varit fri på riktigt, enligt Christoffer Dahl.

– Där fanns allt som var roligt. Konsekvensen av det är att han uppfattat vår vanliga verklighet som besvärlig. Han har alltid sett den som ganska konspiratorisk. Det har nog inte alla förstått, alla som träffat honom vet hur innerlig han är, väldigt social och i ögonblicket.

Ur Carabanien föddes många andra motivvärldar. Christoffer Dahl visar några teckningar av tennsoldater, 1700-talsmässiga förstudier till "Fredmans epistlar", Bellmantolkningarna som gjorde Peter Dahl folkkär i början av 1980-talet.

Monumentalmålningen "Stolta stad" är inlånad och hänger mitt i utställningen även om Christoffer Dahl varit sparsam med just Bellmanmotiven eftersom de har vistas så många gånger tidigare.

"Skräck-tavla"

Här finns i stället den skandalomsusade målningen på prinsessan Sibylla, omnämnd som "skräck-tavla" på en löpsedel, nu i sitt sammanhang, som en bild i serien om Kalle och Rosa och deras fantasier om ett liv i kunglig glans.

När Christoffer Dahl 2010 frågade sin far om vilka av målningarna som han tyckte mest om blev det dock ingen av de mest kända, utan i stället ett lågmält förortsmotiv från Råcksta och en ruin i Berlin, båda gjorda redan innan han kom in på Kungliga Konstakademien. Ungefär samtidigt formulerade Peter Dahl sitt mål:

"Jag är 23 år och har ännu en tid att leva. Jag vill inte måla abstrakt, inte konkret, inte akademiskt. Jag vill måla människor, ljus, och fantasi. Jag vill skapa liv och ljus."

Fakta: Peter Dahl

Född: 1934 i Oslo.

Bakgrund: Gick Kungliga Konsthögskolan, Mejan, under Lennart Rodhe. Efter att tidigare aldrig ha funnit sig till rätta i skolans värld blev han något av en mönsterelev på Mejan.

Sysselsättning: Målare, grafiker, skulptör och författare.

Folkligt genombrott: 1984–1989 gör Peter Dahl 87 litografier till "Fredmans epistlar" samt ett antal oljemålningar, däribland "Stolta stad" som fångar Movitz eufori under båtfärden över till Djurgården. Utställningen premiärvisas på Waldemarsudde i Stockholm och går sedan på världsturné.

Aktuell: Med den retrospektiva utställningen "Peter Dahls världar" som visas på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm 4 maj till 19 augusti.

Erika Josefsson/TT