Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Importera inga konflikter hit

Glädjedans. Assyrier/syrianer dansade av glädje när riksdagen för några veckor sedan erkände folkmordet Seyfo. Om detta beslut var rätt eller fel har livligt diskuterats, men utan lobbykampanjer och röstfiske i valtider av bland andra Södertäljes riksdagsledamot Yilmaz Kerimo (S) hade detta knappast skett – och kan inte heller anses vara en svensk riksdags uppgift.

En sak visar detta, att den stora grupp assyrier/syrianer som fått en fristad i Södertälje sedan mer än 30 år tillbaka visserligen bröt upp från sitt gamla hemland, men fortfarande inte lämnat de gamla konflikterna bakom sig. Sorgen men också hatet mot fienden lever vidare från generation till generation. Det tar aldrig slut.

Assyrier/syrianer har flytt, som förföljda kristna, men det kristna budskapet att kunna förlåta och gå vidare märks inget av, trots att snart 100 år har gått sedan Seyfo. Hämnd och upprättelse till varje pris är viktigare.

Gruppen är stor i Södertälje, men den verkar inte ta till sig eller bry sig särskilt mycket om det svenska samhällslivet. Man kör sitt eget race och blir ett eget samhälle i samhället.

Tyvärr är det också så, att man inte bara tagit med sig gamla konflikter, utan det uppstår också ständigt nya. Nästan dagligen syns i tidningen artiklar om allvarliga konflikter både inom den egna gruppen och med andra invandrargrupper. Det är förföljelser, bränder, skumraskaffärer, stölder och händelser, som upplevs som oförrätter i en aldrig sinande ström.

Min vädjan är, om vi ska kunna rädda vår gemensamma stad: Bryt gamla mönster nu – hur svårt det än kan vara?.

Det finns mycket i Sverige och Södertälje som är långt ifrån idealiskt och behöver förbättras och utvecklas, men vi vill inte ha ett nytt onödigt krisområde i vår stad orsakat av importerade konflikter, det är mer än nog med de inhemska.

När assyrier/syrianerna fick asyl här förväntade vi oss, att de skulle ta till sig vår tradition av samförståndslösningar och ta seden dit man kom.

Det är dags att nu visa lojalitet och ställa om till ett modernt samhällsliv. Det finns inte bara rättigheter utan även skyldigheter till mottagarlandet.

Gammal Södertäljebo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel