Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ideologiskt driven kritik bakom Vidarklinikens fall

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

LT har de senaste dagarna publicerat flera artiklar om nedläggningen av Vidarkliniken, både på nyhetsplats och på opinionssidorna.

Sjukhuset erbjuder en alternativ vårdform som en del långvarigt sjuka patienter efterfrågar. Vården är kostnadseffektiv och uppvisar bra resultat. Men det räcker inte. Den måste även vara grundad på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Anmäl text- och faktafel

Jag menar att det inte är hela sanningen. De som medverkat till Vidarklinikens fall är också drivna av ideologi.

Den intervjuade professorn, Dan Larhammar, är sedan 30 år en central person i en förening kallad Vetenskap och Folkbildning (VoF). Han har varit dess ordförande i åtta år.

VoF har som ett av sina viktigaste mål att antroposofin ska försvinna. Man motverkar aktivt allt som har med alternativa vårdmetoder att göra. VoF är en gren av den internationella skeptikerrörelsen. Dess agenda är inte alls svensk – och tyvärr inte heller särskilt vetenskaplig.

VoF har bara ett par tusen medlemmar men har god hand med media, som aldrig förstått att detta är en ideologisk påtryckargrupp utan vetenskaplig verksamhet.

Hoppas att Kjell Asplunds utredning om alternativmedicin, som läggs fram till sommaren, ska leda till mer avspända relationer mellan företrädare för skolmedicin och alternativmedicin.

På bland andra Dagens Nyheters debattsida har föreningens propaganda mot Vidarkliniken varit högljudd under många år. Vidarkliniken nämner artigt nog inte hur mycket VoF varit ansvarigt för deras sorgliga öde. Men man vet säkert en hel del. Att gräva i den frågan vore ett bra ämne för en undersökande journalist.

Jag hoppas att Kjell Asplunds utredning om alternativmedicin, som läggs fram till sommaren, ska leda till mer avspända relationer mellan företrädare för skolmedicin och alternativmedicin.

Människor söker sig ofta till alternativa behandlingar, särskilt vid svår sjukdom, men vågar sällan berätta om det för sin läkare. Kunskapsläget bland läkare och försäljare av naturmedel om fördelar och risker med dessa terapier är dessutom rudimentärt.

När personalen på Vidarkliniken skingras, utan att något annat kommer i stället, utarmas tyvärr kunskapsläget i Sverige ytterligare. Det är en förbisedd konsekvens av de senaste veckornas händelser.

Robert Hahn

Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel