Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Icas tankar på en flytt oroar

Ica vill köpa mark intill brandstationen. En eventuell flytt från Nykvarns centrum oroar pensionärsorganisationerna.

Härom veckan framförde Ica sitt önskemål till Nykvarns kommun. Bolaget vill köpa mark precis väster om brandstationen vid Centrumvägen, cirka en kilometer från stationen.

– Som äldre vill man ha närheten, man vill kunna gå till affären. Flyttar Ica dit bort blir det för långt, säger Roger Bäckström, lokalordförande för SPF seniorerna.

– Titta utanför Träffen (lokalen för dagträffar på Gammeltorpsvägen) – där kan det står tio tolv rullatorer. Jag tror inte att de äldre orkar till brandstationen.

Frågan är om Icas eventuella flytt öppnar för en annan livsmedelsbutik i centrum.

– Jag är tveksam till att det finns underlag för det. En jourbutik med ännu högre priser löser inte problemet, säger Roger Bäckström.

PRO:s lokalordförande Karl-Erik Johansson är heller inte förtjust.

– En flytt skapar svårigheter för de äldre. Att flytta ut är att välja sin kundkrets – de som har möjlighet att ta sig dit med bil, säger han.

Både den lokala handlaren Anders Gustafsson och Icas etableringschef Magnus Björklund tonar ner bolagets intresse för tomten vid brandstationen. ”Ett rykte på papper” och ”en plan B”, säger de.

– Vi vill utreda olika alternativ, men vi är i ett väldigt tidigt skede. Inga beslut är tagna. Vi vet inte ens om det här är möjligt, säger Magnus Björklund till LT.

Om en flytt är möjlig eller inte är mycket upp till Nykvarns kommun som äger det aktuella området.

På kommunen tvekar man inte om att Ica menar allvar.

– Ica har visat på stark vilja etablera eget och äga sin fastighet, säger kommunalrådet Bob Wållberg (NP).

Att man tar frågan på allvar visas också av att samhällsbyggnadschef Bengt Andersson redan när Icas tankar på en flytt förra året blev kända på kommunen beställde en handelsutredning där olika scenarier analyseras.

I utredningen konstateras att Ica och Systembolaget är de som drar mest folk till centrum. Skulle Ica flytta finns risk att andra butiker tappar kunder. Risken är att de tvingas slå igen.

Utredarens bedömning är att en ny affär i centrum kan nå ”acceptabel omsättning” även i konkurrens med en butik vid brandstationen.

Nu ska Icas önskan om att köpa marken beredas av kommuntjänstemännen innan beslut fattas.

– Det blir politik av det här. Det vore dumt av mig att föregå det beslutet, säger Bob Wållberg.

Vad händer om Ica skulle flytta, tror du?– Det kan hämma utvecklingen. Men jag är säker på att SPG (bolaget som äger centrum och ska bygga om det) då gör allt vad man kan för att säkerställa att det finns en annan aktör gällande dagligvaror. Spontant känns det som om Ica tar en ganska stor risk.

Diskussioner inom partierna

Ica har träffat kommunstyrelsens arbetsutskott – Bob Wållberg (NP), Göran Nygren (M) och Märtha Dahlberg (S) – i frågan.

”Ica har framfört starka önskemål om att få köpa mark och göra en etablering. Jag har inte pratat med min partigrupp än”, säger Göran Nygren.

”Vi avvaktar den process som nu börjar och ska ta en diskussion inom partiet”, säger Märtha Dahlberg.