Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I solsken och blåst växer nya jobb fram

Trots gråmulna dagar i början av mars så växer solenergi rejält just nu i Sverige, i dag över 48 000 kilowatt. En fördubbling på ett år men i Sverige utgör solenergi ändå enbart 0,1 procent av vår elproduktion mot cirka åtta procent i Tyskland och Italien.

Trots gråmulna dagar i början av mars så växer solenergi rejält just nu i Sverige, i dag över 48 000 kilowatt. En fördubbling på ett år men i Sverige utgör solenergi ändå enbart 0,1 procent av vår elproduktion mot cirka åtta procent i Tyskland och Italien.

Den stora samhällspotentialen finns emellertid i jobben. I Tyskland sysselsätter solenergins alla moment i dag över 317 000 personer och i USA 208 000 personer som jobbar i solenergibranschen vilket redan nu är fler än de som jobbar med gas- och oljeexploatering.

Att regeringen inför en klimatskatt på större solcellsanläggningar är därför obegripligt och gynnar enbart dagens elproducentmonopol.

Det drabbar företag som vill bygga solcellsparker. Det drabbar klimat och jobb.

Så kan vi inte ha det i Sverige om solelsproduktionen ska nå samma nivå som i andra länder i Europa. För den småhusägare och Södertäljebo som vill utnyttja sitt tak och dessutom sälja sin överskottsel är däremot möjligheten att göra det bättre än någonsin. Dessutom finns goda råd att få i Södertälje

Teknikutvecklingen exploderar och solel är billigare än någonsin. El från solen har gått från att vara tio gånger så dyr att producera som el från kol till att snart gå under priset på el från kol, olja och gas enligt experter på området. Möjligheten att själv producera och lagra el utvecklas snabbt.

För eljättar som Vattenfall, Fortum och EON kommer det att göra ont och de gigantiska avskrivningarna av fossila tillgångar kommer att fortsätta för dem som satsat på gårdagens energisystem. National Bank of Abu Dhabi har spått att solel snart kommer att vara det billigaste energislaget nästan överallt på jorden. Vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte – men ett positivt sådant.

Framtiden ser därför ljus ut för ett företag som Telge energi som i dag bygger sin affärsstrategi på möjligheten att hjälpa vanligt folk att enkelt installera solel, och el från vind, sälja förnybar el. Dessutom köps överskottsel direkt från den Södertäljebo och andra invånare i Sverige som själv producerar sin el.

Kunder strömmar till och betalningsviljan för helt grön, förnybar energi från sol, vind och vatten växer. Här ligger Södertäljes affärsmässigt drivna och utmanande energiföretag helt rätt i tiden och i den tekniska utvecklingen just nu. Social och ekologisk nytta är själva syftet med detta företag som i dag dessutom finansierar en inte obetydlig del av kommunfullmäktiges beslutade investeringar i stället för genom höjda skatter som behövs till så mycket annat i vår stad.

Det är nu viktigt att regeringen äntligen tar itu med regelverk och momsbestämmelser så att övergången underlättas och inte försvåras av dagens byråkrati. Regler som i dag drabbar sjukhus, skolor, större bostadsföretag och andra statliga eller kommunala fastighetsägare som vill sätta upp många solpaneler.

styrelseordförande Telge energi

Staffan Norberg (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel