Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Södertälje vräks flest barnfamiljer i landet – sett till kommunens storlek

I Södertälje vräks flest barnfamiljer i hela Sverige i förhållande till kommunens befolkningsmängd.

Anmäl text- och faktafel

I fjol vräktes fyra familjer med sammanlagt 15 barn i Södertälje – hittills i år har 11 barnfamiljer med totalt 24 barn blivit vräkta i Södertälje visar ny statistik från Kronofogden.

Den enda orten som kommer i närheten av dessa siffror är storstaden Malmö, där 11 familjer med 19 barn vräkts från sin bostad i år.

År 2008 införde den dåvarande regeringen en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Sedan nollvisionen började gälla har antalet barn som berörs av en vräkning minskat kraftigt visar statistik från Kronofogden.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är en tidig dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Nu kan situationen dock vara på väg att förändras – fler barnfamiljer har blivit vräkta i år jämfört med förra året. Fram till den sista juni i år vräktes 124 barnfamiljer i landet: en ökning med 26 familjer jämfört med första halvåret 2017. Det totala antalet barn berörda av vräkning har ökat från 188 till 231 barn.

– Siffrorna ligger fortfarande på mycket lägre nivåer än i början av 2010-talet. Det är svårt att dra säkra slutsatser utifrån så få ärenden. Men det är ett tydligt trendbrott. Vi har också indikationer på att det är fler familjer med utländsk bakgrund som berörs nu än tidigare, säger Johan Krantz.

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska bli berörda av en vräkning. Här är en tidig dialog mellan hyresvärd, socialtjänst och den berörda familjen något som vi vet ger effekt, säger Johan Krantz.