Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Södertälje finns ingen konflikt kring Seyfo

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Svar till Robert Halefs (KD) och David Winerdals (KD) debattartikel (LT, 24 augusti) om ett erkännande av Seyfo – folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker.

Socialdemokraternas kongressbeslut från 2009 om att erkänna Seyfo ligger fast. Riksdagens beslut från 2010 där S, MP och V röstade för ett erkännande och M, L, C och KD röstade emot ligger också fast.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

Statsminister Stefan Löfvens olyckliga uttalande 1 maj i år ändrar inget av detta. Vår partikongress 2017 fattade inget nytt beslut i frågan, utan valde att anse motionen om att regeringen ska erkänna folkmordet besvarad. Det betyder att man jobbar vidare med frågan som tidigare.

Vid utrikesminister Margot Wallströms (S) besök i Södertälje i juni berättade hon om de svårigheter regeringen möter och att ett erkännande är mycket svårt. Men frågan är inte på något sätt avslutad. Socialdemokraterna – inte minst i Södertälje – har varit drivande i alla framgångar som har nåtts i denna fråga och vi släpper den inte.

Läs Fredrik Thorslunds ledartext: Sluta locka med Seyfo-monumentet, Godner

När det gäller ett minnesmonument fattade kommunstyrelsen i Södertälje beslut den 15 juni i år om att ett nationellt sådant ska byggas på kommunal mark. Initiativet har välkomnats av Margot Wallström vilket är viktigt.

KD är ett litet parti och har ingen ordinarie ledamot i kommunstyrelsen, men alla andra partier utom Sverigedemokraterna (som reserverade sig mot beslutet) röstade ja till detta. Vi vill samla alla berörda grupper och planera för genomförandet på bästa sätt. Det kommer att byggas ett monument.

KD är välkomna att sälla sig till oss övriga i stället för att inta SD:s negativa hållning.

Att kommunens minnesmonument också blir hela Sveriges är självklart då just vår kommun blivit en fristad för så många berörda, i dag cirka 33 000, eller en tredjedel av vår befolkning.

Varför röstade KD nej till ett erkännande i riksdagen 2010 när chansen fanns att rösta ja? Det är tråkigt att några av de partier som röstade nej använder frågorna för att skapa en konflikt kring Seyfo som inte finns i Södertälje. Frågan gynnas bättre om vi driver den tillsammans.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Abraham Halef (S)

riksdags- och kommunfullmäktigekandidat

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel