Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Rönneberga dansades julen ut

I söndags var det dags att dansa ut julen i Rönneberga bygdegård. Stora och små slöt upp i det traditionsenliga firandet.

Annons

– Den här traditionen har vi haft i vart fall sedan 1990, säger Per-Anders Fritshammar, en av eldsjälarna i Rönneberga bygdegårdsförening.

Som vanligt var det en hel del som slöt upp i julgransplundringen och ringdansadet när julen skulle dansas ut i Rönneberga.

Några av dem var Järnaborna Ulrika Silfversten med dottern Vilda, 8 år och Emily

Sidenqvist med döttrarna Svea, 8 och Edith, 3.

– Det är andra året vi är här. Det är roligt med julgransplundring och dans och lite mysigt med traditioner, säger Ulrika Silfversten.

Och mitt i ringen av dansande stod föreningens eldsjälar, Lillemor Hansson och Britta Björketun, som stod för sång och dragspel.

Tjugondag Knut infaller egentligen den 13 januari i Sverige, Finland och vissa delar av Norge (Stormaktssverige). I de allra flesta länder i världen som firar jul avslutas julen i och med trettonhelgen (6 januari).

Det var dock inte nog ansåg den svenska lutherska kyrkan på 1600-talet och förlängde firandet av julen genom att flytta fram Knutdagen en vecka. Kyrkolivets ställning skulle stärkas. Men firandet övertogs av folket. I dag är det dans kring granen och godis som gäller. Eller för de flesta – att bara slänga ut granen.