Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Rönneberga dansades julen ut

I söndags var det dags att dansa ut julen i Rönneberga bygdegård. Stora och små slöt upp i det traditionsenliga firandet.

– Den här traditionen har vi haft i vart fall sedan 1990, säger Per-Anders Fritshammar, en av eldsjälarna i Rönneberga bygdegårdsförening.

Som vanligt var det en hel del som slöt upp i julgransplundringen och ringdansadet när julen skulle dansas ut i Rönneberga.

Några av dem var Järnaborna Ulrika Silfversten med dottern Vilda, 8 år och Emily

Sidenqvist med döttrarna Svea, 8 och Edith, 3.

– Det är andra året vi är här. Det är roligt med julgransplundring och dans och lite mysigt med traditioner, säger Ulrika Silfversten.

Och mitt i ringen av dansande stod föreningens eldsjälar, Lillemor Hansson och Britta Björketun, som stod för sång och dragspel.

Tjugondag Knut infaller egentligen den 13 januari i Sverige, Finland och vissa delar av Norge (Stormaktssverige). I de allra flesta länder i världen som firar jul avslutas julen i och med trettonhelgen (6 januari).

Det var dock inte nog ansåg den svenska lutherska kyrkan på 1600-talet och förlängde firandet av julen genom att flytta fram Knutdagen en vecka. Kyrkolivets ställning skulle stärkas. Men firandet övertogs av folket. I dag är det dans kring granen och godis som gäller. Eller för de flesta – att bara slänga ut granen.