Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I oroliga tider: Medlemskap i Unionen handlar om mer än konflikthjälp: "Har anpassat oss"

Den moderna arbetsmarknaden ställer nya krav på dagens tjänstemän, och även facket måste hålla jämna steg med utvecklingen. Idag handlar ett medlemskap i facket om mycket mer än att få hjälp vid en konflikt.

Kompetensutveckling, samverkan med arbetsgivare och ekonomiskt stöd – fackförbunden jobbar idag med en rad olika frågor som rör de anställdas villkor på arbetsmarknaden. Ändå är det många som fortfarande förknippar facket med en enda sak.

– Det lever kvar en gammal bild av att vår enda uppgift är att hjälpa till när man har hamnat i kläm, säger Pauline Nesti, värvningsansvarig på Unionen. Men vi har anpassat oss efter förutsättningarna. De förmåner vi idag erbjuder våra medlemmar finns till för att skydda dem och ge trygghet på en föränderlig arbetsmarknad.

Vi skyddar våra medlemmar och ger dem trygghet på en föränderlig arbetsmarknad

En av förmånerna med ett medlemskap i facket är inkomstförsäkringen, som fungerar som ett komplement till a-kassan.

– Det är få som klarar sig enbart på ersättningen från a-kassan, säger Pauline Nesti. Särskilt om man har bolån och billån eller är ensamstående kan det bli riktigt tufft att gå från en normallön till a-kassa, då är det väldigt skönt att utnyttja inkomstförsäkringen så att skillnaden inte blir så stor.

Nyfiken på vad Unionen erbjuder? Läs mer här.

Möjligheten till studiestöd är en annan ekonomisk fördel, fortsätter hon.

– Unionen erbjuder stöd som innebär att man kan få tillbaka pengar för materialkostnader under studietiden, som till exempel kurslitteratur. Man kan också använda stödet till att kompetensutveckla sig, både med längre utbildningar eller kortare kurser. Att bygga på sina färdigheter under karriärens gång blir allt viktigare så vi vill underlätta för våra medlemmar att göra det.

Även om många förmåner har tillkommit är förhandlingshjälp och rådgivning fortfarande viktiga pelare i fackets verksamhet, konstaterar Pauline Nesti. Oavsett om det gäller lönecoachning, hjälp att tolka avtal eller något annat relaterat till arbetsplatsen går det att fråga fackets experter om råd.

– Man kan till exempel få konkreta argument att använda under lönesamtalet och aktuell statistik som backar upp. Andra frågor som ofta uppkommer kan handla om semester, kollektivavtal, övertidsersättning och arbetsmiljö. Dagens tjänstemän möter helt andra utmaningar jämfört med tidigare generationer – stressen ökar och allt eftersom man jobbar mer hemifrån och reser mer i tjänsten suddas gränserna mellan yrkesliv och privatliv ut. Det krävs helt enkelt mer av de anställda idag, och då finns facket där som ett stöd när det behövs.

Håll koll på din lön - Lönecoachning, inkomstförsäkring och A-kassa.

5 saker facket kan hjälpa dig med som anställd

• Inkomstförsäkring som ett komplement till a-kassan

• Studiestöd för kurslitteratur eller kompetensutveckling

• Individuell lönecoachning

• Expertrådgivning kring arbetslivsfrågor

• Förhandlingshjälp vid tvister

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Unionen Östra Sörmland Gotland och ej en artikel av nyhetsredaktionen.