Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I nuläget säger vi nej till en egen återvinningscentral i Nykvarn

Annons

I dag har vi som Nykvarnsbor tillgång till en av Sveriges bästa återvinningscentraler nämligen den i Tveta. Där finns den senaste tekniken och ett väl fungerande system att ta hand om alla typer av avfall. Det arbetas aktivt om hur verksamheten ska utvecklas för att kunna ta hand om framtidens utmaningar gällande avfall.

Anmäl text- och faktafel

Nykvarn har i dag redan en av de högsta avgifterna för avfall och med bygge av en egen återvinningscentral skulle det öka än mer.

Med dagens system med Tveta som återvinningscentral finns det troligen utrymme för en sänkning av dagens avgifter.

Att då Nykvarn ska börja från noll och bygga upp en egen anläggning kommer med största sannolikhet ha en negativ påverkan på både miljö och ekonomi.

Med största sannolikhet kommer det bli fler transporter, men mindre avfall än om det samlas ihop och körs mer sällan. Det blir alltså ingen förbättrad koldioxideffekt. Lägg dessutom till att det i dag används fler miljöbilar med låga koldioxidutsläpp.

Ekonomi: Kommunen har redan i dag en ansträngd driftekonomi, något Nykvarn delar med många andra kommuner. Så att samverka i olika former är en förutsättning.

Det samarbete vi har i dag med Telge återvinning är ett gott exempel på detta. Kostnaden för att vi som Nykvarnsbor får tillgång till Tveta och Moraberg via våra kort är låg i förhållande till att vi ska bygga upp en egen anläggning som dessutom kommer ha sämre servicenivå och öppethållande för privat- och företagskunder.

Läs även: Stor oenighet om återvinningscentral i Nykvarn – fortfarande inget beslut: ”Vi behöver prioritera”

Kommunen kan alltid fortsätta utveckla hemsorteringen och förbättra de uppsamlingsställen som finns i dag. För att på så sätt förenkla för oss medborgare.

Sammantaget känns det fel att göra en investering av en återvinningscentral där vi i dag har en av de bästa anläggningarna inom rimligt avstånd.

Säkerhet: Säkerheten i aktuellt område i dag redan utsatt och måste beaktas i driftbudgeten. Det kan vara bevakning, stöldförsök och skadegörelse. Säkerhet kan också ha med personalens utbildning för att hantera miljöfarligt avfall. En brand med ”fel” vindriktning – vad kan den ge för konsekvenser.

Sammantaget känns det fel att göra en investering i en återvinningscentral när vi i dag har en av de bästa anläggningarna inom rimligt avstånd.

Att ställa denna investering före andra där det i nuläget inte finns något alternativ känns inte som att ta ansvar för våra skattepengar.

Johan Hägglöf

gruppledare, Moderaterna i Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel