Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag ska SNO-stjärnan försvara sitt VM-guld

Förra året blev han världsmästare i Skottland. På lördagen ska SNO:s Jonas Leandersson försöka försvara sitt VM-guld på hemmaplan i Sverige.

Leandersson har utvecklats till en verklig sprintspecialist med en imponerande förmåga att springa som bästnär det gäller som mest. Två EM-guld i sprint 2012 och 2014 följdes förra året av ett VM-guld.

Nu är 26-åringen ute efter en repris på Strömstads gator, gränder och kajer.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Ett hemma-VM är något du inte får uppleva så många gånger som aktiv, säger han.

– Jag är här för att prestera på topp och förhoppningsvis göra mitt bästa sprintlopp för året. Jag vet att jag gjort det tidigare. Är jag bara ödmjuk för att göra samma hårda jobb så vet jag att jag har alla möjligheter att göra det igen.

För fyra år sedan blev det klart att årets orienterings-VM ska gå i Sverige och Strömstad.

Sedan dess har stadens gator varit förbjudet område för alla VM-löpare. På fredagen sågs dock mängder av orienterare flanera bland de andra sommarturisterna i västkuststaden.

– Av rättviseskäl öppnade de upp avlysningen under tre timmar så att alla nationer ska få samma förutsättningar. Vi var där och promenerade lite så att man skulle få en bild av hur det ser ut.

Någon karta var inte tillåten, men SNO-stjärnan Jonas Leandersson har ändå skaffat sig en bra inre bild av vad som kan vänta under finalbanans fyra kilometer med 21 kontroller och en beräknad segertid på 12-14 minuter.

– Det är egentligen ingen skillnad mot någon annan svensk stad annat än att det är vid kusten och att det är lite mer kuperat. Kuperingen är väl en dimension till att kanske ta hänsyn till men annars är det inget särskilt, säger han.

Sprintorientering går ut på att i extremt hög fart hitta den snabbaste vägen mellan kontrollerna, utan att gå i banläggarens fällor i form av exempelvis återvändsgränder eller staket.

På senare år har det också blivit vanligare att använda tillfälliga extrastaket för att försvåra för löparna. Om det blir så i Strömstad avslöjas först vid starten.

– Man måste vara öppen för allting. Det är kartan som gäller och det gäller att hitta den snabbaste vägen när man får den i handen, säger Jonas Leandersson, som är Sveriges klart hetaste segeraspirant under den första VM-dagen.

Om allt stämmer kan även Jerker Lysell vara med och slåss om topplaceringar, trots att vintern och våren bara handlat om sjukdom och skador. Andraplaceringen i O-ringen kom som en stor överraskning.

– Kom inte igång förrän i maj, ändå har det gått bra. O-ringen segade ner mig, men nu har jag kommit tillbaka med några snabba sprintpass, säger Lysell, som har bronset på VM-sprinten i Skottland förra året som främsta merit.

– Men nu är jag bättre än i fjol. Kommer att ge allt och hoppas att benen är pigga hela dagen.

Lördagen inleds med en kvaltävling på förmiddagen.

Finalen avgörs på eftermiddagen och direkt efter målgången måste Leandersson börja ladda för söndagens sprintstafett.

Tillsammans med Gustav Bergman, Helena Jansson och Lina Strand bildar han det svenska lag som blir en av de hetaste segerkandidaterna.

– Jag vet att vi har en oerhörd kapacitet i laget. Vi har inte riktigt fått ut det där sista på mästerskap när det gäller sprintstafett så jag hoppas att vi kan få utdelning på det nu, säger Leandersson.