Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag färgas världen grön

I dag är det St Patrick’s day, Irlands nationaldag. Att klä sig i grönt är bara en del av firandet.

Sverige och svenskarna har försökt att hotta upp nationaldagen 6 juni men att göra den till röd dag och att anordna firande i exempelvis Nykvarns folkpark har inte fått dagen att lyfta till irländarnas eller amerikanernas höjder.

I dag firas St Patrick’s day i stora delar över världen, även i Sverige där det hålls parad i Stockholm. Globen brukar dessutom lysas upp i grönt. Ground Zero i New York kommer få samma färg liksom Colosseum i Rom och Den blå planet i Köpenhamn.

Den 10 mars lanserades en video med skådespelaren Liam Neeson där han uppmanade att klä sig i grönt och vara med i firandet. Allt på uppdrag av den irländska turismen.

Vem blir först att anta utmaningen i Sverige, Mikael Persbrandt? Någon av alla Skarsgårdarna? Skulle det inte vara roligt med en blågul parad genom Södertälje? Med

blågula husdjur som skuttar efter flaggorna? Och en sjudundrande fest någon annanstans än på Skansen? Lite mer som irländarna eller amerikanerna som gör 4th of July till en enda stor familjefest.