Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag faller domen mot Södertäljenätverket

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

I dag klockan 14 faller domen i gangstermålet mot de 20 åtalade männen med koppling till det grovt kriminella Södertäljenätverket. Flera av dem riskerar långa fängelsestraff om de fälls för morden.

Tre mord, flera utpressningar, människorov, grovt rån och vapenbrott. I dag klockan två meddelar Södertälje tingsrätt domen mot totalt 20 personer åtalade för flera grova brott.

Åklagarna har yrkat livstids fängelse för Bernard Khouri, 31, som enligt polisen styr Södertäljenätverket med järnhand. För den 20-årige ”Torpeden”, yrkas 14 års fängelse för bland annat mord – maxstraffet för en person under 21 år.

Båda har alltsedan den flera månader långa rättegången avslutades i slutet av maj, 62 rättegångsdagar, suttit inlåsta med restriktioner i avvaktan på dom. Ytterligare åtta personer sitter häktade utan restriktioner och riskerar långa fängelsestraff på mellan sju och tolv år.

Tio av de 20 åtalade har släppts ur häktet i avvaktan på dom. De åtalades försvarare har yrkat på att större delen av åtalspunkterna ogillas av rätten. Under två månader har rättens ledamöter, därav två domare, arbetat med den omfattande domen, en cirka 500 sidor tjock lunta. Försvarsadvokaternas ersättningsanspråk på totalt 70 miljoner kronor utgör bara en bråkdel av vad hela utredningen kostat i form av polisresurser, vittnesskydd och tekniska undersökningar.

– Det är så svårt att spekulera hur domen blir, vi har försökt men gav upp, det är ingen mening, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Det är väldigt viktigt att de åtalade döms för de grova brotten, särskilt dubbelmordet, menar kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

Till LT sa han ifjol att det handlar om tilltron till hela rättssystemet, något han anser i dag också.

– Döms de åtalade för de här grova brotten så visar det att myndigheterna kan hävda kontrollen över väsentliga aspekter av livet i Södertälje, sa han.

Men domen i sig påverkar inte den myndighetsgemensamma insatsen

i Södertälje som är planerad att pågå 2014 ut.

– Oberoende av domen så fortsätter vi som planerat, det rullar på i minst 1,5 år till med bibehållna resurser, säger Gunnar Appelgren, insatsledare för den myndighetsgemensamma satsningen i Södertälje.

De nu 20 åtalade utgör enligt polisen våldskapitalet i den brottsstruktur som insatsen riktar sig mot. Sedan en tid arbetar polisen mot de två högre nivåerna som ägnar sig åt ekonomisk brottslighet.

– Vi jobbar på för fullt med det, men det är lite svårare att komma åt dem eftersom de håller en lägre profil än våldskapitalet, säger Gunnar Appelgren.

Totalt 20 personer är åtalade

Antal personer som är ­åtalade i första hand för ­följande brott (många personer är åtalade för flera olika brott eller för samma typ av brott vid flera olika tillfällen):

12 är åtalade för människorov.

8 är åtalade för mord ­och försök till mord.

5 är åtalade för grov ­utpressning.

4 är åtalade för försök ­till grov utpressning.

3 är åtalade för grov utpressning­ och försök till grov utpressning.

2 är åtalade för medhjälp till mord och medhjälp till ­

försök till mord.

1 är åtalad för mord.

1 är åtalad för anstiftan av mord.

1 är åtalad för skyddande av brottsling.

Ledarfiguren Bernard ­Khouri är åtalad för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning.