Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag faller domarna i gangstermålet

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

I dag klockan två faller domarna i det stora gangstermålet. Då återstår att se hur rätten har värderat bevisningen i åklagarnas indiciekedja.

I dag står mycket på spel för många. Klockan två förkunnas domarna i det stora gangstermålet mot 18 åtalade personer.

Tre mord, ett människorov, utpressningar och rån fördelade i tio åtalspunkter har tröskats genom en halvårslång rättsprocess i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

För ett drygt år sedan kom den första tingsrättsdomen. Men den ogiltigförklarades på grund av en jävig nämndeman. Mycket talar för att den nya tingsrättsdomen kommer att se annorlunda ut.

Det tydligaste exemplet är kanske 39-åringen som dömdes till tolv års fängelse för medhjälp till dubbelmordet i tingsrättsförhandling nummer 1. I försomras släpptes han ur häktet utan någon som helst restriktioner vid tingsrättsförhandling nummer 2.

Med stor sannolikhet frias han från morden.

Det den första domstolen ansåg vara övertygande bevisning, har den andra ansett vara alltför svag bevisning.

Så stora skillnader i bevisvärdering kommer säkert att ge upphov till diskussion.

När domarna faller nu på eftermiddagen har de allra flesta av de 18 åtalade redan avtjänat sina eventuella straff i häkte. Häktningstiderna har varit extrema, i vissa fall nästan tre år. Men frias de kan de givetvis kräva rejäla skadestånd.

Endast fyra personer sitter ännu häktade – två av dem med fulla restriktioner.

Bernard Khouri, 32, som åklagarna menar är ledaren, är en av dem. Han dömdes i rättegång nummer 1 till livstids fängelse för att ligga bakom alla tre morden och åklagarna yrkade på livstid även nu.

Men försvararna, som haft mer tid på sig den här gången, hävdar att åklagarna målat med alltför breda penseldrag när de drivit målet ur en mer strukturell och kollektiv utgångspunkt än att försöka överbevisa var och en för sig.

Åklagarna har lagt ner stor möda och tusentals sidor förundersökning på att försöka bevisa existensen av ett Södertäljenätverk som styrs med järnhand av Khouri som ledare. Inget mord hade kunnat ske utan honom, anser man. Möten, telefonanalyser, polisvittnen och inspelade samtal har sedan länkats till bilden för att stärka upp att morden skedde av nätverket på order av Khouri. Inte minst de stulna brända mopederna med mordvapnen pekar mot grupperingen.

Men att gå fram på den breda front som åklagarna gjort beror enbart på luckor i bevisningen, hävdar försvararna, som kräver att var och en ska bedömas för vad den gjort. Ingen ska dömas för att den ingått i ett nätverk, som för övrigt aldrig existerat, anser försvarssidan. ”Då borde polisen slå till mot HA i morgon och gripa deras ledare också”, säger en av dem.

Dessutom har Khouris försvarare visat att om det skulle finnas ett nätverk, så finns andra ledartyper med motiv att utföra morden.

Återstår att se hur tingsrätten resonerar. Men oavsett hur, kommer allt att avgöras först nästa år i hovrätten.

18 åtalade

Fem personer åtalas för dubbelmordet i den nya rättegången:

32-årige Bernard Khouri, den så kallade Torpeden, 21, samt tre misstänkta gärningsmän till, 40, 22 och 20 år gamla.

Dubbelmordet är en av tio åtalspunkter som omfattar hela åtalet i gangsterrättegången.

Totalt står 18 personer åtalade i den stora gangsterrättegången. Endast fyra personer sitter ännu häktade – två av dem med fulla restriktioner.

Den första rättegången slutade med att 18 personer i augusti 2012 fälldes för en lång rad brott. 16 personer dömdes till fängelse mellan ett år och sex månader och livstid. Två personer fick sluten ungdomsvård.

Bernard Khouri, 32 dömdes i rättegång nummer 1 till livstids fängelse för att ligga bakom alla tre morden och åklagarna yrkar på livstid även nu.