Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag är det 72 år sedan Södertälje bombades

Ett misstag eller en varning till Sverige? Man vet fortfarande inte varför Södertälje bombades. I dag är det 72 år sedan räden.

Den 22 februari 1944 hördes en smäll över hela Södertälje.

”Här i staden hörde man flerstädes vid niotiden en kraftig detonation, som delvis kom husen skaka. Vid växelstationen i Pershagen skakade telefonplintarna så att de höllo på att falla ner”, skriver Stockholms läns och Södertälje tidning, som LT då hette, skrev LT:s Peter Karlsson i Nostalgibloggen för två år sedan då det var 70 år sedan bomben föll.

Det hela började med att sovjetiska bombplan under en planerad bombräd över Finland – som ju var i krig med Sovjetunionen – felnavigerar in över östra Sverige.

Bomberna föll över Eriksberg och Danvikstull i Stockholm, över Blidö och Svartlöga i norra Stockholms skärgård, en hamnade i Stavsnäs, en annan nära Norrtälje, flera vid Järla och vid P3 i Strängnäs – och en i Södertälje.

Nostalgibloggen skrev vidare 2014:

"Krevaden hördes ända bort i Ytterjärna, vid Slota gård. De som bodde i det lilla boningshuset på gården tyckte att smällen var så kraftig att den fick hela byggnaden att ”sätta sig”.

När bomben fallit kunde man höra hur ett flygplan åkte runt över Södertäljeområdet. Det tog närmare fem minuter innan motorbullret försvann österut, enligt vittnen.

Men fastän så många hörde bombkrevaden var det ingen som såg vart den föll. Tidningen skrev att det troligen var en femtiokilos minibomb.

Möjligen föll den i vattnet, i Hallsfjärden. Just vid Hall hördes krevaden extra tydligt."

Enligt Världens historia förnekade Sovjetunionen efteråt att de låg bakom räden men på de bombdelar man hittade fanns kyrilliska bokstäver.

Ingen människa omkom men några skadades lindrigt.

Det kan ha varit så enkelt att bombräden var ett misstag men det kan också ha varit en varning till Sverige att inte ställa sig på Finlands sida i kriget.

Det är det fortfarande ingen som vet säkert i dag.