Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I allas intresse att insamlingen är effektiv

Svar på insändaren ”Sopigt att frångå självkostnadsprincipen” (LT, 1 februari). Telge återvinnings insamling och behandling av hushållssopor fungerar bra i dag. Det finns åtgärder som kan göras för att det ska bli ännu bättre. Exempel på saker som behöver förbättras:

• En del gröna påsar innehåller annat än komposterbart material.

• Många gröna påsar återvänder inte alls till Telge Återvinning utan används till annat.

• I restpåsen finns det ofta förpackningar och komposterbart material vilka inte ska vara där.

Anmäl text- och faktafel

Telge återvinning tillämpar självkostnadsprincipen som innebär att kommunen inte får ta ut högre avgifter för tjänsten än vad den kostar. Svårigheter finns i att beräkna kostnader och framför allt göra en kvalificerad bedömning av kostnader för kommande och nödvändiga investeringar.

Det ligger i allas intresse att kommunen erbjuder tjänster med bra kvalitet, använder sig av uppdaterad teknik som leder till bättre tjänster och effektivisering. Det är så vi kan nå bra ekonomiska resultat. Telge återvinning vet att det går att göra mycket för att förbättra insamlingen av hushållsavfallet. I samband med beslutet om sänkt taxa, togs det fram ett antal förslag på förbättringar, däribland:

• Förenkla utdelningen av gröna påsen.

• Fortsatt arbete med information om återvinning i förskolor och skolor.

• Ta fram en olje-/fettratt. Detta för att hushållen på ett enkelt sätt ska kunna hantera olja och fettrester i stället för att de kan hamna i avloppet.

• Information till hushållen om återvinningens olika fraktioner och hur de ska hanteras.

Hela styrelsen står bakom den beslutade taxan och förslagen på åtgärder i syfte att förbättra insamlingen av hushållsavfallet.

Möjligheten finns att både kunna sänka avfallstaxan och samtidigt ha utrymme att göra nödvändiga investeringar och insatser.

Telge återvinning kommer fortsätta utveckla och jobba för en bättre och effektivare insamling av hushållsavfallet och det kommer att kräva investeringar. Möjligheten finns att både kunna sänka avfallstaxan och samtidigt ha utrymme att göra nödvändiga investeringar och insatser.

Jag håller med insändarskribenten om att personalen på Telge återvinning gör ett utmärkt arbete – och för att de ska kunna fortsätta göra det, måste taxan ligga på en nivå där det finns utrymme för förbättringar. På så sätt kan bolaget möta de utmaningar som man står inför.

Sammantaget hoppas styrelsen att man på sikt får hushållssoporna bättre sorterade – rätt sak på rätt plats – vilket leder till mer välsorterade återvinningsfraktioner.

Detta i sin tur gör att vidare hantering av hushållsavfallet blir effektivare.

Mats Greger (MP)

tidigare ordförande Telge Återvinning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel