Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgäster rasar mot Telge bostäders beslut

Telge Bostäder säger upp sitt sju år gamla boinflytandeavtal med Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn. I dag demonstrerar hyresgäst­föreningen mot beslutet.

Sedan 2007 har Telgebostäder årligen skjutit till medel, cirka 700 000-1 000 000 kronor, för två verksamhetsutvecklartjänster och en administratörstjänst på halvtid.

Verksamheten har gällt aktiviteter ute i bostadsområdena och kunnat handla om datakurser för äldre, ungdomsprojekt, områdesdagar med exempelvis städaktiviteter.

Telge Bostäder har finansierat löner och kontor, lokaler som enligt Hyresgästföreningen har varit viktiga för många hyresgäster med frågor och behov av olika slags hjälp.

– Det har rört sig om en välfungerande verksamhet. Så bra att Botkyrkabyggen som tidigare tillämpat den modell Telge Bostäder nu vill införa som ersättning, har valt att satsa på boinflytandeavtal modell Södertälje. Liknande boinflytandeavtal finns i Huddinge (Hugebostäder), i Stockholm och i Haninge, säger Inger Persson hos Hyresgästföreningen Södertälje/Nykvarn.

Igor Videla har erfarenhet av att arbeta som verksamhetsutvecklare i Stockholm län.

– Systemet är viktigt att bevara, därför att det är lättare för en hyresgäst att vända sig till oss i en fristående slags mellanställning, än att gå direkt till fastighetsbolagets förvaltare eller egna boutvecklare, sådana man nu vill införa som ersättning för verksamhetsutvecklarna.

– Det blir svårare för en boutvecklare att ställa krav riktade mot fastighetsbolaget, när dom är anställda där. Vi tror inte att det systemet blir lika bra, säger Igor Videla.

Från och med 1 januari 2014 ska kontoren i bostadsområdena vara borta, liksom verksamhetsutvecklarna.

När det gäller förhandlingar av hyror, ändras dock ingenting. De förhandlingarna fortsätter som vanligt mellan Hyresgästföreningen och Telge Bostäder.

Janette Jardefalk är fastighetschef hos Telge Bostäder:

– Det stämmer att vi säger upp avtalet avseende verksamhetsutvecklare och administratörer.

Vi vill utveckla ett eget system med boutvecklare som vänder sig till alla våra hyresgäster. Det menar väl Hyresgästföreningen att man också har gjort, men det är ändå ett system där ett mindre antal boende är medlemmar.

Hon fortsätter:

– Vi vill vara mer närvarande i områdena och kommer att fortsätta anslå 428 000 kronor årligen i fritidsmedel för olika aktiviteter i områdena, för yngre och äldre.