Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyrde svart i tredje hand – utpressade av uthyraren

 
Svartuthyrarna
Visa alla artiklar

Bengt och Birgitta tvingades hyra lägenhet svart i tredje hand. När svartuthyraren ville chockhöja hyran slutade det med tvist i tingsrätten – en tvist som uppdagade det ljusskygga hyresförhållandet.

Annons

LT har tidigare berättat om paret Bengt och Birgitta som blev arbetslösa hemma på bruksorten och flyttade 25 mil till Södertälje där de fick jobb.

Problemet var att de möttes av en bostadsmarknad som i princip var stängd. Eftersom Bengt närmar sig 60 år och Birgitta 55, var de inte intresserade av att ta miljonlån för en bostad de sista åren innan pensionen.

Det slutade med att paret såg sig tvungna att hyra en lägenhet svart i Saltskog – i tredje hand.

– Jag avskyr den här svartuthyrningen, men man blir ett offer för en situation man inte rår över, säger Bengt.

När LT i december skrev om paret hade de problem med svartuthyraren, en företagare skriven i Tyresö, som i sin tur hyrde lägenheten i andra hand svart. Nu ville han chockhöja hyran med 3 000 kronor.

Egentligen låg hyran på 7 600 kronor för den Rikshemslägenhet som Bengt och Birgitta flyttat in i. Men paret betalade svartuthyraren 8 500 kronor. Nu krävde han 11 500 kronor.

Men Bengt och Birgitta tröttnade på utpressningen och krävde i gengäld att han då skulle åtgärda de många fel som fanns i lägenheten när de flyttade in.

– Det gällde droppande kranar, spruckna dörrkarmar, vatten i kyl och frys, stopp i avlopp, glapp i vägguttag och en defekt köksfläkt. Men det var han inte intresserad av att fixa, säger Birgitta.

Inte nog med det. I maj krävde han att paret skulle betala 11 500 kronor samt retroaktiv hyreshöjning på 3 000 kronor per månad från och med den 1 januari. Dessutom 5 000 kronor i deponi – totalt närmare 28 500 kronor på ett bräde.

I ett mejl från den 18 maj till Bengt och Birgitta kräver han vidare: ”Total sekretess på detta avtal”. Samt: ”Inga reparationer utöver akuta kommer att utföras”. Han avslutar mejlet med ett ultimatum: ”48 tim på dig att besluta”.

– Men han sa inte upp avtalet korrekt, det ska ske skriftligt tre månader innan. Inte heller angav han orsak till uppsägningen, säger Birgitta som fått full koll på reglerna.

Det hela slutade i tingsrätten, dit svartuthyraren vände sig utan att först ha gått via Hyresnämnden som sig bör. Den muntliga förberedelsen i tingsrätten ledde inte till någon förlikning alls.

– Han försökte få in i protokollet att inga vittnen skulle få komma på en rättegång. Men det gick så klart inte, berättar Birgitta.

För Bengt och Birgitta slutade det bra. De hittade mitt under tvisten en idylliskt belägen stuga på 60 kvadrat strax utanför Södertälje, som de fick hyra – helt vitt. De vände sig till Rikshem och berättade om svartuthyrningen.

Bostadsbolaget såg allvarligt på situationen och bröt kontraktet med förstahandsuthyraren och därmed rök även svartuthyraren som hyrde i andra hand.

– Det känns riktigt skönt ska du veta, man mår bra varenda dag. Till och med vår hund känner det, verkar det som. Och nyss har barnbarnen varit på besök, säger Birgitta när LT hälsar på paret i det natursköna läget.

Men det hon inte förstår är hur en person, som driver ett seriöst företag, tar in svarta hyror.

– Jag vet ju att han har fler lägenheter uthyrda. Det måste ju vara frågan om en typ av penningtvätt, säger hon.

Läs företagarens svar på LT.se under dagen.

Torbjörn Granström [email protected]