Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husdjur lever farligt på sommaren

Ökad tid utomhus betyder också ökade tillfällen att göra sig illa – i alla fall för Sveriges husdjur.

Just i dag är det lugnt på djurkliniken Animalen i Södertälje. Tre katter ligger med filtar i glasburar och tittar ledset ut. Hunden Trix står på ett bord mitt i rummet. Från ett annat rum hörs höga skall.

Operationsrummen ligger tomma. I vanliga fall är det full rulle i operationssalarna och på Animalen, de är fullbokade året om. Eftersom husdjuren spenderar mer tid utomhus på sommaren- finns det också fler hot mot dem.

– Eftersom husdjuren oftare vistas ute så är det lättare att de skadas i till exempel trafiken eller får skär- eller bitsår, säger Ulf Ytterberg, klinikchef på Animalen.

Det är inte bilar som är husdjurens enda fiender på sommaren. Paddor, fästingar och ormar ska hållas så långt bort från dem som möjligt.

– Om en hund eller katt fått ett ormbett blir det ofta en svullnad som sedan lägger sig. Allvarliga akuta skador visar sig inte förrän 3-4 veckor senare.

Ett husdjur som blivit bitet av en orm ska alltid tas till veterinär för att vila och få dropp. Vilan kan vara svårt att ge hemma, menar Ulf Ytterberg.

Något han också vill poängtera är att man aldrig ska lämna ett husdjur i bilen.

– En man lämnade sina två hundar i bilen i en kvart, det var inte speciellt varmt, ungefär 23-24 grader. När han kom tillbaka hade båda dött.

Hundar är känsligare för värme eftersom de inte svettas på samma sätt som människor. Det är viktigt att vara påläst om värmen, påpekar han.

En del personer sätter också fast sin hund på dragkroken på bilen eller husvagnen när de går in för att handla mjölk. Sedan glömmer de att de satt fast hunden och kör iväg.

– Det har hänt flera gånger. Antingen blir hunden skadad eller så dör den. Det är en riktig rysare.

Han skakar på huvudet och kramar sin kaffekopp.

När sommaren kommer plockar vi glatt fram grillen och unnar oss den där maten vi inte kunnat äta på resten av året, men om man har husdjur är det viktigt att vara försiktig.

– Om en hund får i sig en majskolv kan man behöva operera bort den. Även kotlettben, persikokärnor och kycklingben kan fastna i tarmen och orsaka buksmärtor. Det är viktigt att ta sig akut till veterinär om det skulle hända, uppmanar han.

Den vanligaste skadan på sommaren är bitskador.

– Det är viktigt att kastrera din katt, en okastrerad utekatt utan ägare lever i genomsnitt 2 år. Att resa med sina husdjur har blivit vanligare eftersom det numer går att resa lättare inom Europa. Om du inte tar med dig djuret så är det viktigt att ta reda på ett bra katt- eller hundhotell.

– Djurägare har blivit mer införstådda med djurens behov nuförtiden, husdjuren betyder mycket för folk, säger Ulf Ytterberg.