Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husbåt brinner i Lina

En husbåt vid gamla tegelbruket i Lina brinner. Räddningstjänsten har problem att släcka elden. Nu tar man in en vattenkanon, men arbetet kan ta hela dygnet.

Annons

Husbåten, som är en gammal minsvepare och helt byggd i trä, började brinna vid 03.40 på fredagsmorgonen efter att det utvecklats en brand i oljepannan.

På grund av säkerhetsrisker kan räddningstjänsten inte gå ombord på båten utan måste släcka elden utifrån.

LT:s reporter på plats rapporterar att det brandmännen försökt med inte har gett någon effekt. De har kontroll på branden men måste låta båten brinna upp.

Det kommer ta åtminstone halva dagen innan branden är släckt, enligt bedömningen som gjordes vid 08.30-tiden.

Branden har gett kraftig rökutveckling och brandmän på plats säger att brandröken är farlig och uppmanar boende i närheten att stänga ventílation och fönster, särskilt som det blåser in mot stan.

Vid 12-tiden bestämde räddningstjänsten sig för att försöka med vattenkanon eftersom branden är så besvärlig.

- I väntan på en lösning så testar vi det här. Effekten kan bli att släckningsarbetet går fortare, men det är svårt att säga. Det kan också ta hela dygnet om inget händer, men det kan brinna mer eller mindre under den tiden, säger Henrik Nyman, operativ chef vid räddningstjänsten. 

Sent på fredagskvällen brinner båten fortfarande. Räddningstjänsten försöker kyla branden utan att använda för mycket vatten, då det skulle göra båten tung och riskera att sänka den.

– Vi har bevakning över natten och kyler en gång i halvtimmen. Målet är att hålla båten flytande, säger Ulf Sjöholm, operativ chef på räddningstjänsten.

Båten är en permanentbostad men den man som bor på båten klarade sig utan skador.

Polisen misstänker inget brott.