Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hus på kanten till kanalen

Södertälje kanal kommer inom kort, ganska snart i alla fall, att byggas om. Senast detta skedde var under åren 1973–1975.

Annons

Då var ingreppen måttliga och märktes mest under vattenytan om man hade möjlighet att se detta. Ovan vattenytan märktes det mest genom att stränderna, eller kanalsidorna, rensades upp och stadgades på några avsnitt.

Ibland undrar en del personer hur det tidigare såg ut längs kanalen. Ur en samling Södertäljebilder från senare delen av 1930-talet kan man få en uppfattning om avsnittet från Klaffbron och ett stycke söderut.

En bra tidsangivelse är HSB-huset vid Stockholmsvägen på östra sidan. Detta hus uppfördes 1936–1937 och ger en tidsmässig hållpunkt. Till vänster om detta dåtida nybygge ser vi ett hus med en märklig brandvägg.

Något framför HSB-byggnaden ligger det Rimbertska huset, en byggnad som flyttades i samband med den stora kanalombyggnaden 1916–1924. Sedan är det ganska öppet till vi kommer till den gamla cigarettfabriken som blev skola och ligger vid Vegagatan.

Ytterligare ett steg mot höger dominerar Nyhem. Det var det första stora flerfamiljshuset på östra sidan om kanalen. Det huset har fortfarande en väl synlig plats även om Nyhem fått ett större nybygge intill sig.

Vid den högra bildkanten skymtar ett hus i slänten och som verkar vara på väg ner i kanalen. Vi kan se att det finns en delvis uttorkad vattenränna från huset ner mot kanalen. Det är rester av den gamla rännilen vars vatten kom uppifrån Fogdetorpsområdet.