Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänkte du nu, Andreae?

Södertälje behöver inte agera mot terrorism, för här finns inga muslimer – budskapet från stadsdirektören är makalöst dumt.

Natten till i går brann en villa på Olovs väg i Västergård. Huset var tänkt som flyktingboende för ensamkommande barn – och branden är den senaste i en allt längre rad av liknande händelser i Sverige.

Polisen meddelade i förra veckan, under en träff med riksdagens justitieutskott, att 39 bränder eller försök till brand inträffat sedan 1 juli i år på olika flyktingboenden – både planerade och de som är i bruk.

Av dessa tror man att en tredjedel har startat inomhus och två tredjedelar utomhus. I en handfull fall har polisen kunnat gripa en misstänkt – då handlar det ofta om att branden kan ha startats av de boende själva.

Men till det stora flertalet bränder har polisen inga misstänkta och få spår att gå efter.

Det finns misstankar om att politiska motiv ligger bakom bränderna – och då är de att jämställa med en terrorhandling.

Till Sveriges radio säger Säpo att inget talar för att de brottsaktiva aktörer som Säpo följer på den våldsbejakande högerkanten ligger bakom attackerna.

Det betyder ingenting. Med tanke på den hets om att bränna asylboenden – och de glada tillrop som kommer efter varje ny brand – som finns på olika nationalistiska nätforum finns det skäl att vara vaksam. Titta på de attentat som riktades mot flyktingboenden under 90-talets början. När journalisterna Anna-Lena Lodenius och Gellert Tamas granskade dessa visade det sig att förövarna ofta handlade ensamma eller i mindre grupper. Lodenius skriver i sin blogg att de agerade ”ofta med motiv som handlade om en önskan att få omvärlden att reagera, en allmän tristess och desperation över sin egen situation parerat med en löst formulerad främlingsfientlighet”.

Terrorhandlingar kan alltså uppstå var som helst. Inte ens två månader har gått sedan Anton Lundin Pettersson genomförde det värsta terrorattentatet i Sverige i modern tid när han mördade tre människor på skolan i Trollhättan.

De rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar vår demokratiska samhällsordning och som gärna tar till våld för att uppnå sina mål går under samlingsnamnet våldsbejakande extremism.

I Sverige finns de i form av nationalistiska rörelser inom vit makt-miljön, autonoma grupper på vänsterkanten eller i form av religiösa grupperingar som islamister eller jihadister. Antalet radikaliserade, våldsbejakande extremister är förhållandevis få i Sverige, enligt Säpo. Men de finns och de utgör ett potentiellt hot mot samhället.

Och för att stävja minsta embryo till terrorism måste samhället agera.

Det är därför sex av riksdagens partier i en av sina 13 punkter som ska motverka terrorism enats om att landets kommuner måste ta ”ansvar för ett strukturerat och konkret arbete med att förebygga radikalisering och rekrytering till våldsbejakande grupper”.

En fullt rimlig tanke. Men inte för Södertäljes stadsdirektör, Martin Andreae. Han avfärdar ett sådant initiativ i Södertälje: ”Det handlar ju företrädesvis om muslimer”.

Maken till dumhet får man leta efter. Hur tänkte han?

Andreae sätter uppenbart likhetstecken mellan att vara muslim och islamistisk terror, och han tycks leva i tron att det bara är där det finns muslimer som det finns risk för radikalisering och att bara där tar människor till våld i politiska syften.