Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kunde barnens trygghet äventyras?

Södertälje kommun har sedan januari 2018 en ny leverantör av skolskjuts – bytet berör 800 elever. En övergång som har varit katastrofal för många barn och föräldrar som har drabbats av förändringen.

Det har med största sannolikhet inneburit en stor otrygghet för såväl vårdnadshavare som barn.

Moderaterna anser att det är helt oacceptabelt och det är väldigt skrämmande att det har kunnat bli så här.

Läs Tomas Karlsson: Att köra skolskjuts i uppförsbacke

När det sker ett byte av leverantör kan det förekomma fel, men i det här fallet har felen varit otroligt omfattande. Informationen till vårdnadshavarna var sen, listor som inte var korrekta och där cirka 100 barn riskerade att inte få skolskjuts, barn som inte blivit upphämtade, barn som fått vänta på bussen, barn som kommit till skolan alldeles för lång tid innan skolan börjar och nya upphämtningsplatser som kan ha inneburit en mer trafikfarlig väg för barnen.

Hårdast drabbat tycks vara Enhörna, Järna och Hölö-Mörkö. Även något fall i Vårdinge-Mölnbo har rapporterats.

Det är helt oacceptabelt och det är väldigt skrämmande att det har kunnat bli så här.

Södertälje kommun har vidtagit åtgärder tillsammans med den upphandlade leverantören Samtrans. Bland annat har en arbetsgrupp sett över och ändrat körslingorna, samt att en kartläggning ska göras under februari för att se hur det har kunnat gå så fel.

Från Moderaternas sida är vi mycket kritiska till det som har inträffat. I nämnderna har vi inte fått information om att det har upphandlats en ny skolskjutsleverantör – en leverantör som ska ha ansvar för att skolbarnen transporteras säkert till och från skolan.

Naturligtvis är det så att föräldrar ska kunna känna sig trygga i att barnen blir hämtade och lämnade utan problem. Och barnen ska framför allt kunna uppleva trygghet i sin vardag, utan stress och ovisshet.

Moderaterna ser fram emot resultatet av den kartläggning som nu ska genomföras och vi förutsätter att det också görs en översyn av skolskjutsreglementet för att tydliggöra vad som anses vara trafiksäkert.

Marita Sörefjord (M)

andra vice ordförande Enhörna kommundelsnämnd

Michael Andersson (M)

andre vice ordförande Järna kommundelsnämnd

Haiko Ratzburg (M)

ledamot Hölö-Mörkö kommundelsnämnd

Birgitta Hammarlöf (M)

andra vice ordförande Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel