Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur hanterar Kerimo medborgarnas pengar?

Markområdet vid Brandalsund köpte kommunen av Stockholms stad 2008 för 70 miljoner kronor.

År 2009 startade kommunen ännu ett nytt kommunalt bolag, Telge Brandalsund AB, som köpte marken för 94 miljoner kronor av kommunen.

I planerna ingick både flerbostadshus, radhus och friliggande småhus.

Bolaget gick med förlust från 2010 till 2013 med 9 456 000 kronor. Sedan juni 2013 ingår bolaget som ett dotterbolag till Telge Fastigheter.

För några år sedan började planeringen för en helt ny stadsdel med den nämnda fördelningen av bostäder. När den nya översiktsplanen för Södertälje antogs i oktober förra året, uppmärksammades att planen inte tillät bostäder i området. Planerna fick i ett tidigt stadium hård kritik från både stadsbyggnadsnämnden och från miljöhåll.

Hur kan kommunen köpa mark för planering av en ny stadsdel utan att först kontrollera vad översiktsplanen säger? Där hade man sett att området inte tillåter bostäder.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) betyder det inte att förslaget planeras att avskrivas. Vad menar hon med att inte avskriva förslaget, kommer det att ändras framöver? Hon tycker inte man ska döma ut någon plan för området ännu. Kommer den att ändras så att de som köpt Brandalsund kan bygga i framtiden?

Om jag inte missminner mig har kommunstyrelseordföranden sagt att kommunen ska avyttra en del verksamhet och fastigheter för att arbeta av den stora låneskuld som kommunen (alltså vi medborgare) har.

Telge Fastigheters ordförande Yilmaz Kerimo (S) är glad att han har fattat ett bra beslut med försäljningen av Brandalsund. Utgångsbudet var 90 miljoner kronor. Området såldes för 132 miljoner, trots att det fanns ett bud på 140,5 miljoner – alltså en skillnad på 8,5 miljoner.

Som jag nämnt har bolaget gått med förlust, 2010–2013, med 9 456 000 kronor.

Det skulle vara intressant att se beslutet från styrelse-mötet, om samtliga ledamöter har samma åsikt, det är samma ordinarie ledamöter som sitter i Telge Brandalsunds bolag som i Telge Fastigheter. Var det ett enhetligt beslut? I så fall är det fler som inte tänker på medborgarnas pengar.

När man läser mäklarens yttrande blir jag ännu mer fundersam på hur denna affär har sköts av de ansvariga. Yilmaz Kerimo säger att det har varit många budgivare men att man valde att gå vidare med tre av dessa.

Om du Yilmaz Kerimo skulle sälja något privat, tror jag att du skulle se till att du fick det högsta budet. Du glömmer bort att det du säljer är medborgarnas egendom och pengar du handskas med.

Det är inte länge sedan vi som medborgare såg ännu en dålig planering och framförhållning med medborgarnas ekonomi, då gällde det hur kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Bohman Enmalm (S) hanterat medborgarnas skattepengar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel