Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals obesvarade motioner skvalpar runt i stadshuset

107. Så många obesvarade motioner skvalpar runt i det kommunala systemet efter att man nu skrivit av några stycken.

Den äldsta lämnades in i november 2011 – och en av de obesvarade heter ”Översyn av kommunens behandling av motioner”.

Kommunalrådskansliet har inlett ett digert arbete med att se över alla obesvarade motioner som finns i det kommunala systemet.

Och trots att det står i kommunallagen att en motion bör beredas så att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år efter att motionen väckts, är det hundratals som väntat för länge.

– Det är bra att man tagit tag i det här, men jag har svårt att se hur man ska kunna beta av alla, säger fullmäktiges sekreterare Ola Schön.

– Det som sätter lite extra spets på det här arbetet som kommunalrådskansliet gjort är ju att ett av de obesvarade motionerna handlar om just det här (”Översyn av kommunens behandling av motioner”, M), säger Ola Schön som ändå menar att detta inte är något unikt problem i landets kommuner.

Motioner är de förslag som kommunfullmäktigeledamöter i de partier som sitter i opposition lämnar in.

Och man kan tycka att det är märkligt att det största oppositionspartiet, Moderaterna, är det parti som ser ut att lämna in minst motioner.

Marita Lärnestad (M) har sett det som meningslöst att lämna in motioner, och

i stället använt interpellationer (direkta frågor till majoritetens politiker) för att föra oppositionspolitik:

– Fast vi har börjat lägga motioner igen, fast i liten skala. Men om de inte behandlas inom ett år kommer vi att påpeka det till revisionen, det är vår nya strategi.

– Det är rent hopplöst att det ska bli en propp i kommunalrådskansliet, fortsätter Marita Lärnestad.

Liberalerna har ett annat sätt att se på det hela, inte minst gruppledaren Mats Siljebrand som är den som väntar på flest svar:

– Jag hoppas att det här blir som en blåslampa för majoriteten och kommunalrådskansliet. Visst, vi har lämnat in en hel del motioner genom åren, vi ser det som det bästa sättet att bedriva politik på.

– Motionerna syns och kan skapa debatt, och ibland tas våra förslag upp och görs till rödgrön politik, säger Mats Siljebrand.

– Den äldsta obesvarade motionen jag lagt är från november 2011 – och den är aktuell just i dag, den handlar om att höja säkerhetsläget inom den kommunala organisationen.

Elva av de gamla motionerna föreslås nu att avskrivas. Av de elva är fem väckta av FP (nuvarande L), tre av KD och tre av SD. Då återstår det 107 obesvarade motioner, och det förslag som kommunstyrelsen har att ta beslut om är att dessa motioner, som

i vissa fall väntat i över fyra år på att besvaras, ska få vänta, högst, ett år till.