Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundratals dansade in det nya året

Firandet av det assyriska nyåret spred sig långt ut på parkeringen utanför Assyriska kulturhuset. Sång och dans blev en uppladdning för kvällens match.

Sulaiman Boulos, 28 år, snurrar runt med en utspänd assyrisk flagga mitt i ringen av dansande nyårsfirare. De stämmer upp i sång, ledda av musikerna som håller takten.

– Vi sjunger till exempel om en man och en kvinna som gillar varandra, säger Sulaiman Boulos, när festtåget rör sig in mot scenen.

Där väntar flera assyriska musiker och sångare på att få ta plats. Politiker är också inbjudna för att hålla tal, däribland arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, vill beröra både glädje och sorg. Hon pratar om folkmord och kriget i Mellanöstern.

– Samtidigt vill jag lyfta fram att det är en hoppets tid. Jag är väldigt glad över att det är många ur den assyriska gruppen som har lyckats så enormt bra i det svenska samhället.

Efter firandet i Assyriska kulturhuset, där barnen åt sockervadd och lekte i en hoppborg, åkte många vidare till Södertälje fotbollsarena där Assyriska spelade mot Dalkurd.

– När Assyriska ska spela en match kommer alla. Assyrier gillar fotboll mycket, säger Sulaiman Boulos.