Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hundar traumatiseras av smällarterrorn

Ljuden från smällare och nyårsraketer kan traumatisera djuren svårt. Omkring hälften av landets hundar räknas vara påverkade.

Annons

Hundar är några av dem som drabbas värst av ljuden från smällare och fyrverkerier. Enligt Järnabon och tillika landets första hundpsykolog, Anders Hallgren, är så många som hälften av rikets hundar påverkade.

– De flesta rent fobiskt. De är väldigt rädda. Här går vi omkring med hundar som är traumatiserade på samma sätt som människor som varit i krig, säger han och förklarar att när rädslan når en viss styrka är det att likna vid ett chocktillstånd som sätter sig i nervsystemet.

Han tycker att det har blivit värre senaste tiden och att okynnessmällandet har ökat.

– Det märks att det inte handlar om att fira nyår. Det handlar om att det är roligt när det smäller, för det är ungar som håller på mest.

Det bästa vore enligt Hallgren att begränsa användandet till vissa platser och tider.

– Man kan tänka sig att starta 23 på nyårsafton och sluta 01. Då är det inga problem att hålla undan djur och rädda människor.

När hunden uppmärksammar en smäll är det viktigt att inte lugna eller trösta den förklarar Hallgren.

– Det förstärker rädslan.

I stället kan man ta fram lite godis och kasta framför sig var man än är. Så får hunden söka och så skojar man lite och tjoar.

I de fall man är ute med hunden och den blir så rädd att den bara vill bort finns det dock inget annat att göra.

– Då går man hem. För då är hunden så blockerad att man inte når fram.

Samtidigt påpekar han att prognosen i dagsläget för rädda och chockade hundar är god.

– Träningen är nödvändig men före den måste man göra något åt den ökade känslosamheten. Den bygger på en obalans i serotoninaktiviteten som kan åtgärdas relativt lätt med mat och extra vitaminer.

Till det finns en cd-skiva med åsk- och knalljud som kan användas för att hundar ska vänja sig vid oljuden.

– Men man måste börja redan i november. Då spelar man på låg nivå och ökar gradvis. Sedan när själva nyårsafton brakar loss spelar man den på ganska hög nivå när hunden lärt sig att inte vara rädd för skivan. Ljuden från högtalarna täcker ljuden som kommer utifrån.

Precis som människor använder vanliga öronproppar och fetvadd från apoteket kan även hundar använda det.

– En husse i Stockholm jag tipsat om fetvadd berättade att han vande sin hund att ha det när det började smälla i november. Sedan var det lugnare en period innan det började igen i december. Hunden tittade ut och såg att det började smälla igen. Då gick han till husse och började gny för att sedan leda honom till skåpet där fetvadden fanns.