Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrätten fäller Taxinge gods

 
Striderna i Taxinge
Visa alla artiklar

Hovrätten gör precis som tingsrätten – avfärdar försvarets argument och dömer Taxinge gods att betala en kvarts miljon kronor i företagsbot.

Svea hovrätt slår fast att den avverkning som gjordes inom strandskyddsområdet vid Taxingeån hösten 2012 var förbjuden.

Rätten konstaterar också att både Jan Fimmerstad och Per Fimmerstad, som arbetar för familjeföretaget Taxinge gods, är väl förtrogna med trakten och den känsliga miljön. ”Trots detta har en omfattande avverkning genomförts utan att några åtgärder för att säkerställa att avverkningen var godtagbar vidtagits”, skriver hovrätten.

Därmed har ett brott mot det så kallade områdesskyddet begåtts. Efter avverkningen skedde uttransport av virke med tunga fordon. Då skadades två fornlämningar – fornminnesbrott, enligt hovrätten.

Taxinge gods har invänt att åtgärderna inte gjordes inom bolagets näringsverksamhet. Men det köper inte hovrätten, bland annat eftersom det var Taxinge gods som betalade det bolag som i praktiken utförde arbetet. Företagsbot kan därmed utdömas. Beloppet blir detsamma som tingsrätten utdömde: 250 000 kronor.

Skogsbolaget som utförde arbetet döms att betala en företagsbot på 25 000.

LT har inte lyckats nå Per Fimmerstad eller Taxinge gods ombud. Jan Fimmerstad vill inte kommentera domen.

Krav på företagsbot – men inga personer åtalades

Hösten 2012 avverkades träd längs Taxingeån, inom strandskyddszonen och på mark klassad som nyckelbiotop. Uttransport skedde över två järnåldersgravfält.

LT åkte till platsen tillsammans med Per Fimmerstad som tog på sig skulden. ”Jag har begått ett stort fel”, sade han till LT.

Efter en lång utredning beslutade åklagaren att inte åtala några personer. I stället krävdes bolaget Taxinge gods på 250 000 kronor i företagsbot.

Företrädare för Taxinge gods, Per och Jan Fimmerstad, hade enligt åklagaren låtit utföra avverkningen och anvisat hur virket skulle transporteras ut. Bolaget förnekade brott.

Mathias Jonsson [email protected]