Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet om stängning är borta

Alla barn har rätt till avgiftsfri barnhälsovård. I Stockholms län finns 126 barnavårdscentraler (BVC), som erbjuder hälsoundersökningar och vaccinationer för barn upp till skolåldern.

Föräldrar får här råd om samspel, barnets utveckling, beteenden och sjukdomar men även stöd i föräldraskapet. Alla barnfamiljer i vårt län erbjuds denna förebyggande hälsovård, som är kostnadsfri och frivillig.

Barnavårdscentralen i Lina Hage som drivs av Capio är en uppskattad verksamhet och erbjuder vård av högsta kvalitet för barn och familjer i Södertälje. Barnavårdscentralen har i dag 700 barn listade, alltså en förhållandevis liten enhet.

Men BVC Lina Hage har varit hotad av nedläggning, främst på grund av svårigheter att rekrytera personal. Capio aviserade tidigare i år att de avser säga upp avtalet med landstinget och sedan dess har arbete pågått för att lösa situationen. Tyvärr har vi också sett att landstingets egna barnavårdsenhet i Hovsjö hade exakt samma bekymmer och på grund av detta var tvungen att stänga.

Nu finns en lösning, vilket är mycket glädjande.

Verksamheten kommer att bedrivas under minst ett år framöver i samma lokaler men med begränsade öppettider. Samverkan med BVC Wasa som också drivs av Capio inleds, vilket säkrar en sammanhållen vård av alla barn i det geografiska området.

Ett av landsinget allra viktigaste uppdrag är att se till att vi har en fungerade hälso- och sjukvård över hela länet. Som ansvarigt landstingsråd har jag engagerat mig mycket i denna fråga och det är positivt att vi nu kommit fram till en lösning som innebär ett säkert omhändertagande av alla barn med sina familjer även framöver.

Barnhälsovården är en angelägen fråga för mig. Småbarn och familjer ska få den kontakt med vården som de behöver ha från första början för alla ska få den hjälp och stöd som de har behov av. Det är viktigt att arbetet med att förebygga ohälsa och skapa goda vanor börjar tidigt.

Jag har också gett ett uppdrag till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att se över ersättningarna till barnhälsovården framöver. Ersättningssystemet är ett av de verktyg vi har för att styra vården och jag menar att vi behöver fokusera mer på dem som har störst behov. Min förhoppning är att vi ska kunna nå ett system som innebär en mer rättvis fördelning av landstingets resurser och tar hänsyn till socioekonomiska faktorer.

barn- och äldrelandstingsråd

Ella Bohlin (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel