Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hotet mot samtidskonsten i Södertälje

Kommunen ska satsa 100 miljoner på centrum de kommande åren. Samtidigt kan konsthallen komma att läggas ned. "Politik är att vilja och göra rätt val!", skriver två debattörer.

Den 8 mars meddelar kommunen att man ska ta fram en kulturplan för kommunen. Tanken är att kulturen ska ses som en viktig samhällsbyggare och som en utvecklingskraft för Södertälje.

Planen är att kulturen ska kunna spela en större roll än den gör i dag.

Arbetet med projekt kommer att ledas av Eric Sjöström, tidigare chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm. Arbetet ska göras tillsammans med bland annat, ”Södertälje kulturliv, näringsliv och allmänhet.” Vi ser fram mot den planen och den process som nu

startat, dock är vi oroliga för vad som kommer att hända med Konsthallen. Det är den vi vill belysa och påtala betydelsen av.

Den 25 februari skrev LT att konsthallen kan komma att läggas ner. Några politiska beslut på att det ska ske finns inte. Däremot har Konsthallen blivit ålagd att inte boka några nya utställningar efter mars 2017.

Vi undrar varför? Var ska den moderna och viktiga samtidskonsten visas i framtidens Södertälje?

Den är viktig för den demokratiska samhällsutvecklingen. Utan den riskerar vi att urholka och avhumanisera den spjutspets, som modern konst skildrar och gestaltar.

Södertälje är en mångkulturell kommun, som kan riskera att förlora möjligheten till viktig integration genom en konsthalls verksamhet. Södertälje kommun är i dag erkännt duktiga på att ta hand om invandrare och integrera dem.

Tappa inte bort den möjligheten genom att lägga ner en konsthall.

Det är nu uppenbart att kommunen i stället tänker satsa på Grafikens hus och Hilma af Klint konstcenter i Järna. Vi som skriver det här ser ingen motsättning mellan det och en konsthall, som visar samtidskonst.

Tvärtom, vi ser fram mot det samarbete, som vi alla redan startat med Grafikens hus.

Vi tror att kommunen inte anser sig ha ekonomi för mera än Grafikens hus och Hilma af Klint konstcenter. Då tror vi att man är på väg att fatta ett dåligt och mycket ogenomtänkt beslut. Politiska val handlar om att välja.

I ABC-nyheterna från den 21 mars berättade man att kommunen kommer att satsa över 100 miljoner på Södertälje centrum de kommande åren. Så visst finns det pengar. Politik är att vilja och göra rätt val!