Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hot uppifrån – vem övervakar?

Den som vandrar på gatorna i Södertälje kan se de mest fantastiska konstverk. Den allra yppersta skönhet av alla istappar jag sett hänger på Jägarnas hus vid Saltsjögatan – två meter lång, ståtlig och vacker.
Många av dessa skönheter (dock inte denna) är farliga.

De hänger rakt ovanför trottoarerna och kan falla ner på någon som går där.

Jag vet att varje fastighetsägare är ansvarig om någon skadas eller dödas eller det blir materiella skador. Fastighetsägaren kan bli åtalad och dömd.

Men innan något händer, då? Fastighetsägaren har naturligtvis också ett förebyggande ansvar innan olyckor sker. Vem övervakar att alla sköter sig? Rycker polisen ut och beordrar nedtagning av istappar eller skottning av tak? Eller är det byggnadsnämnden? Räddningstjänsten? Det borde vara någon – kan kommunen ta initiativ?

Många fastighetsägare sköter sig, andra står handfallna och kommer sig inte ens för att beställa någon firma som klarar jobbet. Skulle kommunen rentav aktivt erbjuda husägarna att mot betalning ta bort farliga istappar och snömassor från taken? Då kan det göras rationellt och Södertäljeborna slippa hot ”från ovan” vintertid. På köpet kanske snöskottning och isröjning på trottoarerna kan bli bättre – det behövs.

Ett initiativ från kommunen skulle vara välgörande!

Bosse Elmgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel