Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hör surret – nu ska Sverige pollineras

Den här veckan uppmärksammas pollinering runt om i Sverige genom initiativet ”Surrande parker och trädgårdar”, så även i Södertälje kommun med flera evenemang, bland annat i Ytterjärna i dag fredag och i morgon lördag.

Humlor och bin minskar kraftigt i Sverige och världen, vilket ger konsekvenser för oss människor. Utan bin skulle nästan 80 procent av den mat som vi handlar i affären försvinna.

För att pollinering av växter ska ske behövs en mångfald av pollinerande insekter så som olika slags bin, humlor och fjärilar. Dessa behöver i sin tur en artrikedom av växter och andra djur, som i sin tur är beroende av en god livsmiljö.

Allting hänger ihop. Det är det som den biologiska mångfalden handlar om, och den erbjuder förutom pollineringen en rad ekosystemtjänster till oss människor.

På tisdag är det den Internationella dagen för biologisk mångfald. Det är en påminnelse om att biologisk mångfald är en angelägenhet för varje människa och en förutsättning för att vi ska få mat på bordet. Ekosystem och biologisk mångfald är också ett av FN:s globala utvecklingsmål. I en nyligen presenterad forskningsrapport (IPBES, mars 2018) pekas massutdöende av arter genom skogsskövling, överexploatering och utfiskning ut som ett stort hot mot mänsklighetens framtid. Det är nödvändigt att vända utvecklingen i alla länder och på alla nivåer.

Vi har påbörjat en pollineringsplan med förslag som att plantera växter som gynnar pollinatörer

Miljöpartiet tar frågan på stort allvar. Under den här mandatperioden har vi i Södertälje kommun drivit på beslut och processer för att förbättra förutsättningarna för biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Bland annat håller kommunen på att ta fram en odlingsstrategi som kan bidra till ett rikare odlingslandskap, närodlade grönsaker och fler humlor och bin. Vi har påbörjat en pollineringsplan med förslag som att plantera växter som gynnar pollinatörer och att förstärka gröna stråk där insekterna kan sprida sig.

Kommunen har deltagit i europeiska samarbeten för att utbyta kunskap och erfarenheter om gröna näringar, stadsodling och mat. Vi tar också fram en ny skogspolicy som särskilt främjar den biologiska mångfalden i skogen och har ökat skyddet av natur genom att bland annat ha inrättat ett naturreservat i Brandalsund.

Vi har genomfört flera förbättringar, men vi vill göra mer. Nästa mandatperiod vill vi fortsätta på den inslagna vägen, så att Södertälje blir en förebild i arbetet för biologisk mångfald.

Hanna Klingborg (MP)

toppkandidat i kommunvalet

Lars Greger (MP)

toppkandidat i kommunvalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel