Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill föra knypplingenvidare till nya generationer

Knyppling är ett utmärkt ett sätt att varva ner samtidigt som man för ett kulturarv vidare. Det menar Lena Ekman-Petrén, kursledare på Hölö kyrkskola.

För ett ovant öga ser det ut som ett enda virrvarr av trådar, nålar och pinnar, och det är svårt att förstå hur någon kan hålla reda på allt.

– Man lär sig grunderna ganska snabbt, men det gäller att ha tålamod och att vara noggrann, säger Lena Ekman-Petrén,

I höst lär hon ut knyppling på Hölö kyrkskola för sjätte terminen i följd, och kursen är populär.

– Alla som deltagit de tidigare terminerna kommer tillbaka i höst, men det finns fortfarande några platser kvar att fylla, berättar hon.

Knyppling är en teknik för att tillverka spetsar till exempelvis kragar, dukar, och lakan. Den föddes i Italien på 1500-talet och kom till Sverige två århundraden senare. Lena Ekman-Petrén lärde sig hantverket i åttonde klass och har knypplat kontinuerligt sen 1975.

– Det är ett fantastiskt rogivande sätt att koppla av och rensa hjärnan på, säger hon och menar att vi har ett behov av långsamma aktiviteter i en tid när allt ska gå så fort.

Kursen riktar sig både till nybörjare och till de som har vana sedan tidigare.

– Det viktigaste är att man har ett intresse, säger Lena Ekman-Petrén och nämner uthållighet och förmåga att läsa av ett mönster som andra fördelaktiga egenskaper.

Knypplingsdyna kan man låna på plats eller köpa begagnad.

Då kursen hålls under dagtid har det varit svårt att få unga människor att anmäla sig. Det vill Lena Ekman-Petrén ändra på.

– Jag skulle gladeligen hålla helgkurser för ungdomar, eller åka ut till skolor och visa hur det går till, säger hon och menar att det är viktigt att traditionen förs vidare.

Trots sin erfarenhet tycker Lena Ekman-Petrén att även hon själv har mycket kvar att lära sig.

– Mandlar är vidrigt att göra, säger hon och förklarar att mandlar är små fyrkantiga mönster som lätt blir pyramidformade om man drar det minsta fel i en tråd.

– Det är därför du sällan ser några mandlar i mina broderier, säger hon och skrattar hjärtligt.

Det går trender i knyppling som i allt annat och Lena Ekman-Petrén förklarar att lakansspetsen för tillfället är hopplöst ute.

– Nu är det rosor, bokmärken och löpare som är i ropet, säger hon.

Lena Ekman-Petrén tycker att kurserna berikar hennes eget skapande och att det är väldigt roligt att följa deltagarnas utveckling.

– Det är härligt att se deras skapande växa fram på dynan.

Flera hundra år gammalt

Kursen går måndagar från den 5 september

kl 9.30–12, sammanlagt tio tillfällen.

Knyppling är en form av handarbete och används bland annat för att tillverka spets. Att knyppla kan liknas vid en avancerad flätning.

Knypplingen härstammar sannolikt från Italien tidigt 1500-tal.